Calibrachoa

Calibrachoa

Ja, de Calibrachoa is een rijkbloeiende, makkelijk te verzorgen plant voor terras en balkon.

Calibrachoa’s worden ook wel Mini-petunia’s genoemd. De bloemen lijken namelijk heel veel op die van Petunia’s, waar ze in de verte familie van zijn. Zowel Calibrachoa’s als Petunia’s behoren tot de Solanaceae (Nachtschadefamilie). Calibrachoa-bloemen zijn alleen iets kleiner dan van Petunia’s, maar de Calibrachoa’s bloeien nog rijker en beter. Ze zijn een tijdlang bij het geslacht Petunia ingedeeld geweest. Dat duurde tot bij genetisch onderzoek bleek dat hun chromosomensamenstelling (hun genenpakket) toch flink anders was. Ook hun manier van voortplanting bleek te verschillen. Calabrachoa’s en Petunia’s komen wel allebei uit Midden- en Zuid-Amerika. Daar werden ze eind jaren tachtig van de vorige eeuw ontdekt door een Japanse onderzoeker. Het viel hem op dat deze ‘petunia’s’ rijker en fijner bloeiden dan de soorten die hij kende en hij nam wat van de planten mee naar huis (Japan). Daar overhandigde hij ze aan de Japanse plantenontwikkelaar die ook al de bekende Surfinia’sTM had ontwikkeld. Daar ging men ermee aan de slag en ontdekte men al gauw de geweldige eigenschappen van de nieuwe planten. Ze hebben bijvoorbeeld veel minder verzorging nodig. De eerste kweekresultaten werden in 1996 geïntroduceerd. Inmiddels zijn de makkelijke Calibrachoa’s met al hun bloemkleuren en -vormen een wereldsucces! GroenRijk biedt nu keuze uit een prachtige collectie. Kies de kleuren die jij het mooiste vindt!

Tal van vormen en kleuren!
In de U.S.A. en andere Engelstalige gebieden (Canada, U&.K., Australië) worden Calibrachoa’s nog steeds ‘Million Bells’ genoemd. Die naam hadden de Japanners aan de planten gegeven toen ze nog dachten dat het een Petunia-soort was. De nieuwe naam Calibrachoa is een vernoeming van de Mexicaanse hoogleraar plantkunde Antonio de Caly Bracho. Bij de Calibrachoa’s zijn de meest fantastische bloemkleuren geselecteerd. Zelfs zijn er diverse nieuwe series uit ontwikkeld, zoals de Can Can-serie waarbij veel bloemen (in roze, warmrood, geel, oranje, paars, zelfs blauw enz.) donkerder hartjes hebben. Een heel bijzondere is ‘Can Can Mocha’ die een soort chocoladekleur heeft. Bij andere ontstaat kleurverloop in de bloemen tijdens de bloei. Er zijn ondertussen ook dubbele (gevulde) bloemvormen naast de enkelvoudige bloemen. Er worden ook veel kleurencombinaties gemaakt door planten met verschillende bloemkleuren in één potje te combineren, bij de ‘Triobells’ bijvoorbeeld (drie vrolijke kleuren bij elkaar).

Sterker dan Petunia’s
Calibrachoa’s hebben echt ongelooflijk goede eigenschappen. Ze houden van zon, maar verdragen ook lichte schaduw. Van slecht weer trekken ze zich veel minder aan dan Petunia’s. De stroom bloemen – die eindeloos door lijkt te gaan – heeft geen last van regen of een tijdje wat minder zon. De bloemen smetten en verbruinen niet. Wat ze wel doen is ook fantastisch. Je hoeft bij deze planten nooit uitgebloeide bloempjes weg te halen. Dat doen ze zelf. Uitgebloeide bloempjes verdrogen en vallen dan uit zichzelf af. Zulke ‘zelfschonende’ planten besparen je enorm veel verzorging. En als je bovendien weet dat Calibrachoa’s veel efficiënter met water omgaan, wordt je nog enthousiaster over deze rijke bloeiers. Je hoeft ze dus minder vaak water te geven dan gewone petunia’s. De planten groeien eerst ca. 20-40 cm omhoog, worden dan wat breder en vormen ranken die gaan overhangen. De ranken worden makkelijk 75 cm lang. Van wind hebben ze geen last. Integendeel, zo’n bewegende, bloeiende rankenmassa maakt een buitengewoon sierlijke en elegante indruk. Daar kijk je met plezier naar! Sterker: je raakt er niet op uitgekeken. De planten groeien in gewone potgrond die je niet helemaal moet laten uitdrogen. Geef eens per veertien dagen wat vloeibaar plantenvoedsel in het gietwater. De planten geven zelf aan wanneer ze echt voeding nodig hebben: de nieuwe blaadjes worden dan lichter van kleur (ze vergelen enigszins).

Bloeitijd
Calibrachoa’s beginnen al in mei te bloeien en gaan daar maandenlang onvermoeibaar mee door tot de eerste nachtvorsten in oktober/november er een eind aan maken. In Midden- en Zuid-Amerika zijn het meerjarige planten. Bij ons worden ze eenjarig gekweekt.

TIP
Calibrachoa’s doen het geweldig in potten en bakken, ook in hangbakken en hanging baskets. Zowel in je tuin, op je terras als op je balkon. Zelfs in de volle grond van je tuin. Daar zullen ze zich tot een fantastisch bloementapijt ontwikkelen.

In kort bestek
Calibrachoa’s (ook Mini-petunia’s en zelfs ‘Million Bells’ genoemd) bloeien maandenlang vanaf mei tot ver in de herfst met stromen kleine, sterke, kleurrijke petunia-achtige bloemen. De planten zijn sterk en weerbestendig, zelfschonend, weinig eisend en makkelijk te verzorgen. Je kunt nu bij GroenRijk kiezen uit hele series schitterende bloemkleuren. Dat wordt genieten de rest van het jaar! Ook prachtige planten om cadeau te geven!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Elk jaar meer Hortensia!

Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

 

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven horte...

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...