Woonplant van de maand februari: Dracaena

Woonplant van de maand februari: Dracaena

“Gezocht: huisgenoot die mijn vrolijke en ‘monsterlijke’ eigenschappen op waarde weet te schatten”. Het zou de openingszin kunnen zijn van een contactadvertentie waarin de Dracaena zich voorstelt. Deze bijzondere plant, ook wel Drakenbloedboom genoemd, garandeert je een vlammende aanwezigheid en volop optimisme. Genoeg redenen dus om haar te kronen tot Woonplant van de maand februari!

De botanische naam Dracaena is afgeleid van het Griekse ‘drakaina, wat vrouwtjesdraak betekent. Die naam dankt deze temperamentvolle dame aan het helderrode hars, oftewel drakenbloed, dat enkele soorten produceren. Het zou kunnen impliceren dat ze moeilijk te temmen is, maar niets is minder waar. De Dracaena is tevreden met een lichte plaats, regelmatig water (maar niet teveel; ze houdt niet van natte wortels) en af en toe wat benevelen met bijvoorbeeld een plantenspuit.

Vuurspuwende draakjes
De meeste Dracaena-soorten komen voor in Afrika, maar ook in Zuid-Azië en Midden-Amerika vinden we varianten van de Drakenbloedboom. Wanneer we het hebben over de Dracaena als je huisgenoot is het belangrijk dat ze niet op een te donkere standplaats belandt. De bijzondere kleuren van de bladeren en de bladtekening zijn namelijk voor een groot deel afhankelijk van voldoende (zon)licht. Krijgt ze dat, dan zal ze je belonen met haar prachtige bladeren, qua kleur en vorm in de meest trendy varianten. Puntig gevormd, soms wat ronder, groen, groen met geel, groen met rood, roze: de bladeren van sommige soorten vlammen bijna letterlijk in je woonkamer als vuurspuwende draakjes! Dankzij haar diversiteit qua uiterlijk past de Dracaena eigenlijk in elk interieur.

Flamboyant
Ze zal echter zelden de rol van teruggetrokken muurbloempje in je huis vertolken. Daarvoor beschikt ze simpelweg over teveel persoonlijkheid en is ze te flamboyant qua uiterlijk. Ze zorgt er zelf wel voor dat je niet om haar aanwezigheid heen kunt. Het zal je op z’n minst steeds een brede glimlach opleveren. Want zeg nou zelf: zoveel kleur, uitstraling en karakter moeten toch wel zorgen voor een vrolijk en goed gevoel?     
 

Bron: Bloemenbureau Holland

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...