Mozaïekplantjes, fit voor de Hollandse huiskamer

Mozaïekplantjes, fit voor de Hollandse huiskamer

Mozaïekplanten of Fittonia’s komen oorspronkelijk uit tropische oorden. Maar dankzij veredeling zijn het nu ijzersterke planten. Ze zijn nu zelfs opgewassen tegen een minimumtemperatuur van 10 graden. Dat komt zeker goed in jouw huiskamer. Ook op een luw terras of balkon kun je met Fittonia’s goede sier maken. Met zijn grafische tekening heeft hij letterlijk een streepje voor op andere gewassen.

Vele varianten

Er bestaan inmiddels zeker 50 soorten Fittionia’s. De nerven zijn schitterend wit, roze, rood of een schakering daarvan. De nieuwste soorten hebben bovendien bijzondere variaties qua bladgrootte en bladvorm (golvend, rond, gekarteld). Je bezoek aan het tuincentrum van GroenRijk kan zomaar een nieuwe ontdekking opleveren.

Hoge decoratieve waarde

Gezien zijn betoverende en sterk uiteenlopende kleuren kan je bijna schilderen met je Fittonia. Het lijkt of je altijd een vrolijk boeket in huis hebt. Groeperen en spelen met vorm verhoogt de decoratieve waarde nog eens extra. Fijn is dat vrijwel elke standplaats geschikt is. Met een beetje licht zijn Fittonia’s al tevreden, echt felle zon kun je beter voorkomen.

Sterk en makkelijk

Rust, reinheid en regelmaat? Fijn, maar niet per sé nodig. Heb je hem even uit het oog verloren? Geen nood, hij is oersterk. Gewoon de kluit even dompelen in water en hij trekt weer snel bij. Heb je een badkamer met wat daglicht? Dat is helemaal een prima plek. Fittonia’s  zijn namelijk vlijtige vochtvreters, maar echt natte voeten willen ze niet.

Fittonia en voeding

Ondanks zijn hippe imago stelt hij qua voeding geen speciale eisen. Ze kunnen prima uit de voeten in normale potgrond voor kamerplanten. Tip: draai de pot met Fittonia’s af en toe een slag voor een gelijkmatige groei. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...