Hoe kom ik aan de naam ooievaarsbek?

Hoe kom ik aan de naam ooievaarsbek?

De vrucht van een Geranium lijkt op de snavel van een ooievaar. Dus daar komt de Nederlandse naam Ooievaarsbek vandaan. Als we het toch over namen hebben... Voor het gemak worden alle soorten in en om het huis Geraniums genoemd, maar eigenlijk is die naam voorbehouden aan de wilde plant. De gekweekte soorten zijn Pelargoniums. GroenRijk zet dit voorjaar de Pelargonium Zonale in de schijnwerpers!

Pelargonium zonale: verveelt nooit

Geraniums zijn al lang niet meer voorbehouden aan kasteeltuinen en oranjerieën. Sinds de wilde variant in de 16e eeuw vanuit Zuid-Afrika werd ingevoerd, en kwekers begonnen met veredelen, verfraaien ze tuinen, balkons en terrassen. Pelargoniums zonale zijn er in wit, rood, licht en donkerroze, zalm, lila en paars. En in overweldigende combinaties van deze kleuren. Extra lieflijk zijn de ton sur ton varianten met subtiele nuances van een enkele kleur.

Staande Geranium

De Pelargonium zonale is een staande Geranium. Het is een robuuste plant waarbij de bloemen fier op de stelen staan. In tegenstelling tot hun familieleden Pelargonium peltatum hangt deze soort dus niet. De bladeren van de zonale zijn vrijwel rond. Meestal hebben ze één kleur maar er zijn ook bontbladige varianten met lichtgroene randen of met donkerrode banen over de bladen. Ook uit de bladvariatie blijkt dat dé Geranium niet bestaat, er zijn honderden soorten.

Verzorgingstips voor Geraniums

  • Zorg dat Geraniums altijd licht vochtige grond hebben, maar let op dat het water goed weg kan lopen.
  • Wanneer je ze in bakken zet is de grond natuurlijk wel iets sneller uitgeput. Dat los je simpel op met een scheutje vloeibare meststof in het gietwater elke 14 dagen.
  • Volle zon is voor Geraniums eerder een beloning dan een straf.

Geraniums laten overwinteren, het proberen waard!

Temperaturen lager dan 5 graden verdragen Geraniums niet. Vandaar dat ze in ons klimaat eenjarig lijken. Maar de echte plantenliefhebber hoeft zich daar niet bij neer te leggen. Het is gewoon een kwestie van temperatuurbeheersing. Laat ze binnen overwinteren, of zorg voor een buitenplek boven de 5 graden. Teveel gedoe? Bij GroenRijk hebben Geraniums in april gelukkig weer kleine prijsjes. Sowieso een goede reden om de verzameling flink uit te breiden!  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

€ 25,- korting op alle regentonnen!

Ook dit jaar hebben wij weer een regentonactie in samenwerking met Gemeente Nieuwegein!
...

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...