Waarom ben ik een taaie rakker?

Waarom ben ik een taaie rakker?

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

Erica: meisje, plaatsje, plantje

‘Erica’ is niet alleen een leuke meisjesnaam en een aardig plaatsje in Drenthe, maar ook een prachtige plant. Dophei – de andere naam voor Erica – hoort bij de heidefamilie (Ericaceae). Heideplanten hebben takjes met altijdgroene stevige naaldachtige blaadjes. Als heide bloeit is het een kleed van wit, roze of paars. Als je inzoomt zie je dat het allemaal piepkleine klokjes zijn die haaks op de takjes staan en die door de zwaartekracht een beetje naar beneden hangen.

Een heel palet aan winterheide

De winterharde darleyensis is een kruising tussen de soorten Erica carnea en Erica erigena. Daarna zijn er verschillende klonen gemaakt: bijvoorbeeld de ‘Darley Dale’, een compacte cultivar met dieproze bloemen en de ‘Silberschmelze’, bekend om zijn zeer langdurige bloei (van november tot mei). ‘Kramers Rote’ is een variant die prachtig rozerood bloeit. Stuk voor stuk al schitterend, maar betoverend in jouw persoonlijke mix.

Makkelijk in onderhoud

Hoewel de meeste planten in het najaar langzaam hun rustperiode in gaan, blijft Erica actief. De plant voorziet je tuin van de broodnodige kleur. Voor een heidesoort is darleyensis ook een stevige groeier. Je kunt hem na de bloei flink terugknippen. Snoeien geeft nieuwe scheuten waaraan nieuwe bloemetjes komen. Je houdt de vorm en de kracht in de plant en je beloning is uitbundige bloei.

Wat moet je weten over Erica darleyensis?

  • Erica darleyensis is een van de sterkste heidesoorten.
  • Je kunt Erica het hele jaar door planten, behalve als het vriest.
  • Erica hoeft – in tegenstelling tot de meeste heidesoorten – niet per sé in zure grond. Neutraal tot enigszins kalkrijk is ook geen probleem.
  • Voeg tuinturf toe aan het plantgat voor een goede start.
  • Een snoeibeurt bevordert de groei van deze heidesoort.
  • Erica darleyensis mag op een zonnig plekje.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...