Zonnebaden met de Spaanse Margriet

Zonnebaden met de Spaanse Margriet

De Spaanse Margriet (Osteospermum) is een superbloeier waar je maandenlang van kunt genieten. Zodra jij lekker in de zon kunt zitten, is deze zonaanbidder er ook helemaal klaar voor.

 

 

Met open armen
De stralende bloemen van de Spaanse margriet of Osteospermum reageren op de zon. Zodra het donker is vouwen de blaadjes zich dicht, en bij zonsopgang spreiden ze zich weer reikhalzend open. Vanaf juni tot oktober kun je genieten van de bloemen die groter zijn dan madeliefjes en kleiner dan de grootbloemige witte Margriet. Er zijn verschillende soorten Spaanse Margrieten te koop, dus je vindt er altijd wel eentje die bij je past.

Perfecte perkplant
De Spaanse Margriet is oorspronkelijk een vaste plant uit Zuid-Afrika. Daar kan ze wel een meter hoog worden. In Nederland haalt deze plant met kleurige bloemetjes, afhankelijk van de soort, een hoogte van ongeveer 40 cm. Vanwege onze koude winters is de Spaanse Margriet hier een eenjarige perkplant. Zij kan wel wat droogte hebben en is daarom ideaal om in een pot op je terras of balkon te laten stralen. Natuurlijk kun je haar ook perfect gebruiken om lege plekken in je tuin mee op te fleuren.

 

Kleur en keus
De Spaanse Margrietenfamilie is kleurig. De bloemen zijn vaak rood, roze, lila, paars, wit of geel. Er bestaan ook soorten met meerkleurige bloemen. Spaanse Margrieten kun je perfect matchen met ander zonminnend perkgoed zoals petunia, geranium, verbena, lobelia en vlijtig Liesje. Geef de planten in potten, bakken of hanging baskets een goede start met potgrond. Zorg voor een gat onderin dat je afdekt met wat hydrokorrels. Hierdoor blijft er onderin geen water staan en gaan de wortels niet rotten.

 

Blijf genieten
Wil je zo lang mogelijk van de bloeiende zonnetjes van de Spaanse Margriet genieten? Met wat makkelijke tips is dat geen probleem:

 

  • Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen. Zo gaat er geen energie naar het maken van zaden, maar naar nieuwe bloemen.
  • Geef  Spaanse Margrieten in potten en bakken om de paar dagen water, maar pas als de aarde bijna droog is. 
  • Geef minimaal eens per twee weken vloeibare plantenvoeding voor een lange en uitbundige bloei.
  • Als je de plant in de herfst afknipt en zij vorstvrij en zonder uit te drogen overwintert, kan ze het volgend jaar opnieuw bloeien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...