Een lekker luchtje hoort erbij

Een lekker luchtje hoort erbij

Genieten op het balkon of terras is meer dan alleen kijken naar al het moois. Kies ook eens voor planten met een 'luchtje' en geniet met de ogen dicht. Een geurig balkon of terras maakt vrolijk.

Veel mensen zijn erg visueel ingesteld. En daar is niets mis mee. Bij de inrichting van een balkon of terras gaat het vaak om vorm en kleur. En wie jaarrond wil genieten, moet zeker met beleid te werk gaan om steeds opnieuw weer een of meer mooie blikvangers te hebben. Maar vergeet daarbij de neus niet.

Geurplanten
Vooral in de winter en in het voorjaar zijn er verschillende bomen en heesters met bloemen, die sterk geuren om insecten te lokken, die nodig zijn voor de bestuiving. Ook in de zomer zijn er nog genoeg geurende planten. Deze bloemen worden bestoven door insecten die 's nachts actief zijn, zoals nachtvlinders.
Geur betekent voor ons vaak een extraatje voor de plek waar we graag zitten. Een volle zoete lucht, een pittig kruidig aroma, een mysterieuze geur. Soms is het moeilijk te benoemen. Bovendien is het heel persoonlijk of iets nu als lekker of onaangenaam wordt ervaren. Gelukkig zijn er planten waarover iedereen het eens is, dat ze 'lekker' ruiken.
Maar plant niet teveel verschillende soorten geurplanten bij elkaar. Één duidelijke geur op een bepaald moment is voldoende.

Een lekker voorjaarsluchtje
Kies bijvoorbeeld voor een grote mand met geurende brem. Daarmee breng je het voorjaar op het terras. De oorspronkelijke brem heeft lichtgele vlinderbloemetjes. Maar er zijn heel wat variëteiten met andere bloemkleuren, zoals wit, donkergeel, rozerood of paarsrood. Ook zijn er cultivars bij met dubbele kleuren, waarbij de vlag en de vleugel van het vlinderbloemetje een verschillende kleur hebben. Dus genoeg keuze om zowel de ogen als de neus tevreden te stellen. Takjes bloeiende brem doen het mooi in een gemengd voorjaarsboeket.

En voor wie nog wat ideeën zoekt: denk eens aan een heerlijke geurend seringenboompje, met verrukkelijk geurende bloemtrosjes, aan een struik- of stamroosje, aan lavendel of diverse geurende keukenkruiden. Of vraag advies aan de tuinvakleverancier.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...