Woonplant van de maand augustus: Oncidium

Woonplant van de maand augustus: Oncidium

Elegante Oncidium dansende prinses op de vensterbank. Ze dankt haar bijnaam ‘Dansend prinsesje’ aan de bijzondere vorm van haar bloemen, die gelijkenis vertoont met een prachtig geklede danseres. De Oncidium, oftewel Tijgerorchidee, lijkt in haar hele verschijningsvorm nogal op een stijlvolle, zwierende koningsdochter. Deze Woonplant van de maand augustus gaat maar al te graag samen met jou de dans aan. Maar graag op haar voorwaarden, en zij leidt!

De Oncidium vormt met maar liefst 750 soorten een van de grootste orchideeënfamilies. De orchidee staat voor liefde, schoonheid, rijkdom en luxe. De naam Oncidium is afgeleid van het Griekse woord voor ‘zwelling’, dat verwijst naar de verdikking van de onderste lip van de bloemen. De Oncidium komt oorspronkelijk uit de vochtige subtropen van Noord- en Zuid-Amerika. De plant leeft daar op bomen en struiken, of in rotsspleten, met vaak slechts een laagje mos als bedekking van de wortels.

Dansende prinses
De bloemen zijn verkrijgbaar in talloze varianten: van geel tot rood en van geel met (roest)bruin tot bruin met wit, vaak met een tijgerachtig patroon. Elk exemplaar even elegant, fijntjes, als een dansende prinses. De plant is speels qua bouw: stevige knollen, bochtige, artistiek ogende scheuten en takken. 

Perfecte symbiose
Haar bijnaam Tijgerorchidee verraadt echter al dat de Oncidium geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Ze weet absoluut wat ze wil. Artistiek gaat in dit geval samen met temperament. Wil jij de perfecte relatie met haar aangaan, dan zul je haar een zekere mate van onafhankelijkheid moeten geven. Vrijheid is namelijk voor de Oncidium erg belangrijk om volledig tot ontplooiing te komen. Wanneer jij begrijpt dat een creatieve geest zich volledig vrij moet kunnen bewegen, dan is een perfecte symbiose geboren.

Grote artistieke hoogten
Je beloning zal zijn dat de Oncidium jaarlijks een of zelfs meerdere takken ontwikkelt waaraan de karakteristieke bloemen groeien. Verder ontwikkelt ze luchtwortels, die niet verwijderd mogen worden, want daarmee neemt ze vocht uit de lucht op. Alles wat je verder hoeft te doen, is eens in de week wat lauwwarm water geven en een lichte standplaats op kamertemperatuur kiezen, niet in de directe zon. Dan wil deze prinses graag met jou dansen en kunnen jullie samen tot grote artistieke hoogten stijgen.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...