De amaryllis

De amaryllis

Ja, geef de amaryllis meer water als de bloem zichtbaar wordt

Om maar met de deur in huis te vallen (zoals dat heet): de amaryllis is geen Amaryllis, maar een Hippeastrum. Amaryllis is alleen nog een al heel oude volksnaam voor deze bolplant die we allemaal als amaryllis kennen. Het punt is namelijk dat er ook een echt geslacht Amaryllis bestaat, met als meest bekende soort Amaryllis belladonna die in de zomer bloeit. En om het nog ingewikkelder te maken: zowel die echte Amaryllis als de Hippeastrum behoren tot de familie van de Amaryllidaceae. De Hippeastrum is een geslacht van Zuid- en Midden-Amerikaanse bolgewassen. Ze groeien daar in de wat drogere oerwouden en savannen, waar in de hete tijd van het jaar weinig vocht te vinden is. Vandaar dat de bollen juist ’s zomers in rust gaan en al hun loof verliezen. Ze trekken zich dan veilig in hun bol onder de grond terug. Bij ons kan zo’n bol dus heel goed ’s winters in bloei worden getrokken. Het gebeurt in grote aantallen door de beroepskwekers. 

Bloeiklaar met kerst
’s Zomers sterft al het loof van een amaryllisbol dus af. De hals van de bol blijft boven de grond uitsteken. Om rond de kerst al bloemen te krijgen, zetten de kwekers de bollen al vanaf begin augustus droog. Het loof sterft dan af en de bol wordt een aantal weken koel bewaard om de natuurlijke rustperiode na te bootsen. Langzaam wordt de temperatuur daarna opgevoerd en bol wordt opgepot en met bodemwarmte aangezet om een of meer (dat hangt van het ras en de bolmaat af) bloeistengels te gaan vormen. Pas als die er zijn, beginnen ook de riemachtige groene bladeren te groeien. Maar tegen die tijd bloeit de bol al. Je koopt de bollen nu bij GroenRijk in dat bloeistengel-stadium. Zet de pot op een lichte, warme plek in huis.  Als de bloem in de stengel zich gaat vertonen, moet je de bol meer water gaan geven. Dan verschijnen de grote, trechtervormige bloemen vanzelf en kun je wekenlang van hun pracht genieten.

Heel veel verschillen
De amaryllissen die je koopt, behoren allemaal tot de grote groep van Hippeastrum-hybriden. Er zijn een- en tweekleurige rassen, rode, roze, witte enz., ook rassen met een bijzonder gekleurde rand of andere opvallende eigenschap. Ze hebben wel allemaal ver uitstekende meeldraden met gele helmknoppen. De bloemstelen zijn altijd hol. De planten hebben vrij veel water nodig. Gebruik voor een amaryllis alleen onthard water. Regenwater is prima! Vooral grote bollen kunnen soms twee of zelfs drie bloemstengels na elkaar vormen. Uit elke stengel groeien meestal vier schitterende bloemen.

Verdere verzorging
Als je een bloeiende amaryllis vrij koud zet, bloeit hij veel langer door. Na de bloei de stengel afsnijden (het blad wel laten zitten) en de plant verder goed verzorgen (water en regelmatig plantenvoeding geven enz.). Na midden mei (na de zogenaamde IJsheiligen) kun je bol in z’n pot zelfs buiten zetten. Vanaf begin september geen water meer geven, zodat het blad afsterft. Daarna begint de hele cyclus weer opnieuw, maar het resultaat is niet altijd zeker. Als de planten tijdens de groei te weinig licht krijgen, krijg je tijdens de volgende ronde bijv. geen bloemen.  Je kunt natuurlijk ook ieder jaar nieuwe bloeibare amaryllisbollen kopen. Dan weet je zeker dat ze op tijd (met de feestdagen) zullen bloeien. Daar zorgen de beroepskwekers wel voor.

TIP
Tijdens hun groei en bloei hebben amaryllissen veel zonlicht nodig. Zet de bloeiende bollen altijd op een lichte, zonnige plek.

In kort bestek
De amaryllissen die GroenRijk nu in grote pot gekweekt aanbiedt en die rond de feestdagen prachtig zullen bloeien, luisteren eigenlijk naar de (wetenschappelijke) naam Hippeastrum. De fantastische bloei is het rijkst als je ze in hun pot licht en zonnig, maar niet te warm zet (niet vlak bij de verwarming of in heel warme lucht) en wanneer je ze voldoende (zacht) water en plantenvoedsel geeft.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chrysanthemum: frisse herfstkleuren

Geef een knallend einde aan je tuinseizoen met de grootbloemige en fantastisch kleurrijke Chrysanthemum. Ze geeft veel vrolijke bloemen en bloeit door tot de eerste nachtvorst.

Dé herfstklassieker

Als de dagen alweer korter worden, komen juist de bloemen van de bolchrysant (Chrysanthemum)
helemaal tot bloei. Deze kleurige herfstbloeier komt oorspronkelijk veel voor in Azië, is zelfs een
nationaal symbool in Japan, en groe...

Lees meer...
Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...