De amaryllis

De amaryllis

Ja, geef de amaryllis meer water als de bloem zichtbaar wordt

Om maar met de deur in huis te vallen (zoals dat heet): de amaryllis is geen Amaryllis, maar een Hippeastrum. Amaryllis is alleen nog een al heel oude volksnaam voor deze bolplant die we allemaal als amaryllis kennen. Het punt is namelijk dat er ook een echt geslacht Amaryllis bestaat, met als meest bekende soort Amaryllis belladonna die in de zomer bloeit. En om het nog ingewikkelder te maken: zowel die echte Amaryllis als de Hippeastrum behoren tot de familie van de Amaryllidaceae. De Hippeastrum is een geslacht van Zuid- en Midden-Amerikaanse bolgewassen. Ze groeien daar in de wat drogere oerwouden en savannen, waar in de hete tijd van het jaar weinig vocht te vinden is. Vandaar dat de bollen juist ’s zomers in rust gaan en al hun loof verliezen. Ze trekken zich dan veilig in hun bol onder de grond terug. Bij ons kan zo’n bol dus heel goed ’s winters in bloei worden getrokken. Het gebeurt in grote aantallen door de beroepskwekers. 

Bloeiklaar met kerst
’s Zomers sterft al het loof van een amaryllisbol dus af. De hals van de bol blijft boven de grond uitsteken. Om rond de kerst al bloemen te krijgen, zetten de kwekers de bollen al vanaf begin augustus droog. Het loof sterft dan af en de bol wordt een aantal weken koel bewaard om de natuurlijke rustperiode na te bootsen. Langzaam wordt de temperatuur daarna opgevoerd en bol wordt opgepot en met bodemwarmte aangezet om een of meer (dat hangt van het ras en de bolmaat af) bloeistengels te gaan vormen. Pas als die er zijn, beginnen ook de riemachtige groene bladeren te groeien. Maar tegen die tijd bloeit de bol al. Je koopt de bollen nu bij GroenRijk in dat bloeistengel-stadium. Zet de pot op een lichte, warme plek in huis.  Als de bloem in de stengel zich gaat vertonen, moet je de bol meer water gaan geven. Dan verschijnen de grote, trechtervormige bloemen vanzelf en kun je wekenlang van hun pracht genieten.

Heel veel verschillen
De amaryllissen die je koopt, behoren allemaal tot de grote groep van Hippeastrum-hybriden. Er zijn een- en tweekleurige rassen, rode, roze, witte enz., ook rassen met een bijzonder gekleurde rand of andere opvallende eigenschap. Ze hebben wel allemaal ver uitstekende meeldraden met gele helmknoppen. De bloemstelen zijn altijd hol. De planten hebben vrij veel water nodig. Gebruik voor een amaryllis alleen onthard water. Regenwater is prima! Vooral grote bollen kunnen soms twee of zelfs drie bloemstengels na elkaar vormen. Uit elke stengel groeien meestal vier schitterende bloemen.

Verdere verzorging
Als je een bloeiende amaryllis vrij koud zet, bloeit hij veel langer door. Na de bloei de stengel afsnijden (het blad wel laten zitten) en de plant verder goed verzorgen (water en regelmatig plantenvoeding geven enz.). Na midden mei (na de zogenaamde IJsheiligen) kun je bol in z’n pot zelfs buiten zetten. Vanaf begin september geen water meer geven, zodat het blad afsterft. Daarna begint de hele cyclus weer opnieuw, maar het resultaat is niet altijd zeker. Als de planten tijdens de groei te weinig licht krijgen, krijg je tijdens de volgende ronde bijv. geen bloemen.  Je kunt natuurlijk ook ieder jaar nieuwe bloeibare amaryllisbollen kopen. Dan weet je zeker dat ze op tijd (met de feestdagen) zullen bloeien. Daar zorgen de beroepskwekers wel voor.

TIP
Tijdens hun groei en bloei hebben amaryllissen veel zonlicht nodig. Zet de bloeiende bollen altijd op een lichte, zonnige plek.

In kort bestek
De amaryllissen die GroenRijk nu in grote pot gekweekt aanbiedt en die rond de feestdagen prachtig zullen bloeien, luisteren eigenlijk naar de (wetenschappelijke) naam Hippeastrum. De fantastische bloei is het rijkst als je ze in hun pot licht en zonnig, maar niet te warm zet (niet vlak bij de verwarming of in heel warme lucht) en wanneer je ze voldoende (zacht) water en plantenvoedsel geeft.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder geventileerd wordt. Hoe meer...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zomerheide genoemd, naar de pe...

Lees meer...