Anjer

Anjer

Ja, de anjer staat graag op het terras of balkon en kan zowel in de schaduw als in de volle zon

De anjer die we bij GroenRijk deze week extra onder de aandacht willen brengen, is een heel bijzondere. Hij komt uit Japan en hij heet Dianthus ‘Kahori’®, eigenlijk zelfs Kahori Pink. Dat is z’n handelsnaam. ‘Pink’ is Engels voor anjer. In het Japans heet deze anjer ‘Hol Kaori’. ‘Kaori’ betekent ‘geurend’ in het Japans en de heerlijke zoete geur is een van de belangrijkste kenmerken van deze Oost-Aziatische vasteplant die met schitterende, wijdopen lilaroze bloemen bloeit.

Dianthus ‘Kahori’® is een kweekvorm van de soort die prachtanjer wordt genoemd, Dianthus superbus.  Een soort die in Europa en heel Noord-Azië inheems is. In Nederland is hij waarschijnlijk uitgestorven, in ieder geval al een tijd niet meer aangetroffen. Meer oostelijk, in Duitsland en Polen komt hij nog wel voor. In België ook. De prachtig bloeiende planten met hun ragfijne bloemen zijn daar nog zeer zeldzaam te vinden op vochtige zandgrond in veengebieden. Met ‘Kahori’® hebben Japanse veredelaars er een cultivar uit geselecteerd die inmiddels over de hele wereld met groot enthousiasme door plantenliefhebbers is verwelkomd. Het is dan ook echt een unieke cultivar.

Bloei van mei tot oktober
Geuranjer ‘Kahori’® is een lage vaste plant – hij wordt maar 15-25 cm hoog – met fijne stengels die tamelijk steil omhoog groeien en met prachtig, grijsgroen, grasachtig blad. Het is een fantastische, rijkbloeiende plant voor de rand van een border, langs paden, in een rotstuintje, ook voor aanplant in potten en bakken. Zelfs als centrale plant in een hanging basket doet hij het geweldig. Dat laatste vooral omdat de ‘Kahori’® vrij droge grond wel prettig vindt en hanging baskets drogen vaak nogal snel uit. De bloemen verschijnen al in mei aan de toppen van de stengels – ze hebben een schitterende, heldere, sterke, roze, iets lila getinte, variërende, warme kleur. Absoluut uniek! Tegen eind juni wordt de bloei wat minder. Wanneer je begin juli de planten wat terugsnoeit, bloeit hij in augustus weer net zo rijk als in het voorjaar en begin zomer – dat zou anders wat minder zijn – en daarmee gaat hij door tot in oktober (een beetje afhankelijk van het weer). Door de snoei houd je de planten ook mooi compact. Het is een polvormer, dus voor woekeren hoef je niet bang te zijn. De pol wordt wel langzaam groter en de plant kan dus het jaar erop met nog meer stengels bloeien. De plant behoudt trouwens zijn blad en geeft dus ook in het koude jaargetijde nog kleur aan de tuin. Om hem gezond te houden, mag de grond ook ’s winters niet te lang nat blijven, anders rotten de wortels weg. Zorg dus voor goede drainage op de plek waar je hem plant of in de pot waar je hem in zet. Een warme plek in de volle zon is ideaal, maar tijdelijk lichte schaduw verdraagt je ‘Kahori’® ook . De grond mag er soms best wat droog zijn en ook sterk zandige of stenige grond is geen probleem (veel grind in de grond is vaak een teken van goede drainage; water kan tussen de grove korrels snel wegzakken). Helemaal uitdrogen mag de grond natuurlijk niet. In de tuin zul je bij droogte geregeld sproeien, dan krijgt ‘Kahori’® voldoende vocht, bij planten die je in een pot, bak of mand zet moet je natuurlijk wel regelmatig water geven. Maar geef niet te veel; houd het liever een beetje aan de droge kant. Dat doen de kwekers tijdens het opkweken ook. Na de bloei kun je planten die in pot groeiden in de volle grond van je tuin planten voor bloei volgend jaar. ‘Kahori’® is goed winterhard.

Een geweldige vlinderplant
De sterke, zoete geur van de bloemen is blijkbaar ook heel aantrekkelijk voor vlinders, want die komen er graag op af. Als de planten volop in bloei zijn, zijn er bloemen te over om nectar van te snoepen. De bloei is zo rijk dat je er gerust wat van kunt plukken om de heerlijke geur ook in huis te halen. ‘Kahori’® is dan ook een prima snijbloempje.  Zet je de plant in een pot op je balkon of terras, kies dan geen erg hoge, maar liever een brede, wat lagere en wijde pot. Dat klopt gevoelsmatig beter met de verhoudingen van deze plant. Maar – nogmaals– zorg wel voor goede drainage in de pot. Bij GroenRijk vindt je een grote keuze aan geschikte potten en bakken.

TIP
Geuranjer ‘Kahori’®  combineert in de tuin fantastisch met lage rotsplanten, ook met papavers, steenzaad (Lithodora) en duifkruid (Scabiosa). Probeer het maar. Prachtig!

In kort bestek
Geuranjer (Dianthus) ‘Kahori’® is een unieke, rijkbloeiende, meerjarige, lage (15-25 cm) anjer uit Japan met fantastische eigenschappen. Prachtige, rijke bloei (van mei tot oktober ) met warm lilaroze, heerlijk geurende bloemen, en geschikt voor toepassing in border en rotstuin, als randplant, in pot en bak, zelfs in een hanging basket. Hij kan wat droogte hebben en behoudt ook ’s winters zijn grijsgroene blad. Nu bij GroenRijk!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

€ 25,- korting op alle regentonnen!

Ook dit jaar hebben wij weer een regentonactie in samenwerking met Gemeente Nieuwegein!
...

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...