Peperomia

Peperomia

Ja, de Peperomia’s zijn makkelijke, trendy kamerplanten

Peperomia’s hebben geen aparte, eigen, Nederlandse naam. Het zijn dus gewoon peperomia’s. Je kunt het ook niet over dé peperomia hebben, want er bestaan meer dan 1000, misschien wel 1500 verschillende soorten. Ze komen in alle tropische en subtropische streken van de wereld voor, maar het overgrote deel stamt uit Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika.  Het zijn bijna allemaal leuke, groenblijvende, vrij kleine planten (meestal niet meer dan 30 cm hoog). Ze hebben soms betrekkelijk dikke, stevige stengels en vlezige bladeren, soms ook dradige, hangende stengels. Bij sommige, weinig gekweekte soorten zitten daar merkwaardige, glasachtige, doorzichtige delen (de zogenaamde ‘raampjes’) in. Niet bij de cultivars die GroenRijk nu aanbiedt overigens. Peperomia’s zijn voornamelijk epifyten, vaste planten die in de oerwouden op rottende, vermolmde houtresten groeien. De meeste zijn in ons klimaat kasplanten die vrij hoge luchtvochtigheden nodig hebben, maar gelukkig zijn er uitzonderingen die het in de normale omstandigheden in huis prima doen. Dat zijn voornamelijk cultivars van twee soorten: Peperomia clusiifolia en P. obtusifolia. En die heeft GroenRijk nu in diverse schitterende vormen voor je klaar staan.

Familie van de pepers (de Piperaceae)
Of deze planten – of delen ervan – scherp kruidig smaken, weten we niet en dat gaan we ook maar niet proberen, maar familie van de bekende witte, zwarte, rode en tal van andere pepersoorten die we in de keuken gebruiken (Piper) zijn ze wel. Piper en Peperomia zijn zelfs de enige twee geslachten binnen de familie van de Piperaceae (van ‘pippali’, het Sanskriet-woord voor ‘lange pepers’). De meeste peperomia’s zijn van het vlezige type met vrij dikke, ovale tot hartvormige blaadjes die glad of gekreukeld kunnen zijn, groen en gestreept, gemarmerd of gevlekt. De bladkleuren kunnen ook sterk variëren: van bleekgroen tot donkergroen, maar ook felgroen, rood, geel en grijs komt voor. Bij sommige zijn de bladstelen rood. Bij de typen met hartvormig blad zit de steelaanhechting vaak iets uit het midden van het blad. Hoewel ze vooral als bladplanten worden gezien, is de bloei ook heel apart. Ze vormen smalle, slangachtige, conische bloeikolven die zonder schutbladen boven de bladeren uitsteken. Iedere bloeikolf bestaat uit honderden minieme bloempjes. Meestal zijn ze gelig wit tot geel en zelfs bruin. Bijzonder en mooi!

Een speciale selectie om uit te kiezen
GroenRijk heeft een prachtige selectie peperomia’s voor je klaar staan. Het gaat om de volgende, internationaal geliefde cultivars: ‘Green’, ‘Jellie’ en ‘Red Margin’ van de soort Peperomia clusiifolia en de cultivars ‘Lemon Lime’ en ‘Marble’ van de soort P. obtusifolia. Allemaal opgaand groeiende sterke planten met stevige stelen en heel mooi blad. Ze zijn gekweekt in potten van liefst 14 cm doorsnee, vol in het blad en tot 30 cm hoog. De gezondheid straalt ervan af. En – heel belangrijk –  ze zijn groenblijvend, dus het hele jaar door mooi.

  • ‘Green’ heeft vlezig, volgroen, glad en glanzend, lepelvormig blad met een vage nerftekening.
  • ‘Jellie’ is een van de kleurrijkste bonte rassen met ivoorwit tot roze en zelfs rood gerand, wat meer speervormig blad en deels rode stelen.
  • ‘Red Margin’ heeft prachtig volgroen, gerekt lepelvormig blad met een smalle, rode rand.
  • ‘Lemon Lime’ heeft bijna rond, lichtgroen blad met een onregelmatige, wat donkerder middenvlek.
  • ‘Marble’ heeft blad met een vrij donkergroene buitenrand met daarbinnen een lichtgroene vlek met bijna gele, uitstralende randen. Ook prachtig!

Het zijn inmiddels zeer trendy planten die helemaal passen bij de rustieke, onopgesmukte woonsfeer van nu, maar ook in een klassiek interieur.

De verzorging
Al deze planten groeien binnenshuis makkelijk en vragen weinig zorg. Zet de planten in hun kweekpot in een leuke sierpot op een lichte plek, maar niet in fel zonlicht. Hoe lichter de plek, des te sprekender de bladkleuren zich ontwikkelen. Dat geldt vooral voor de bonte cultivars. Matig gieten. Geef opnieuw water als de potgrond droog aanvoelt. De planten verdragen tijdelijke droogte, maar als het te lang duurt kunnen ze hun blad verliezen. Mocht je de planten willen overpotten, doe dat dan in gewone, iets zandige, goed doorlatende potgrond. Geef eens per maand wat vloeibare plantenvoeding in het gietwater (kies voeding voor bladplanten). Peperomia’s vinden het niet erg als ze een beetje nauw in hun pot komen te staan doordat de wortels verder uitgroeien. Dus je hoeft ze niet zo snel te verpotten. Er zijn liefhebbers die de – naar ons idee aardige – bloeikolven wegknippen omdat ze vooral van de bladeren willen genieten.

TIP: Peperomia’s verdragen geen lagere temperaturen dan ca. 13 °C. Gewone kamertemperaturen zijn prima. Als het erg warm en droog is in de kamer, is zo nu en dan even besproeien prima.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...