Lantaarn

Lantaarn

Ja, met een (tuin)lantaarn maak je sfeer waar je maar wilt

Tuinlantaarns zijn er in heel veel soorten en maten, maar de mooiste en sfeerrijkste verlichting krijg je met lantaarns die aan vroeger doen denken: lantaarns waar een kaarsje in brandt. Uit de tijd toen er nog geen elektrische of gasverlichting was. Het soort lantaarn dat ook Dickens’ Scrooge bij zich gehad moet hebben als hij rond de kersttijd door de onverlichte stegen van het oude Londen scharrelde. Toen had je zo’n lantaarn nog echt nodig om te zien waar je liep. Ook de koetsen waren voorzien van kaarslantaarns met glazen raampjes. In huis werden ‘blakers’ gebruikt, kaarshouders met een handgreep en druipschotel om iets te kunnen zien. Pas in de 19e eeuw kwamen industriële kaarsen van paraffine in de mode, daarvoor werden kaarsen uitsluitend gemaakt van bijenwas. De mooiste toepassing van kaarsen was die tijdens feesten in de spiegelzalen in de paleizen en landhuizen van de ‘high society’. Want in het flakkerende licht van kaarsen schitteren juwelen aan de hoofden, armen en kleding van de dames op hun mooist. Een mooiere schittering dan van juwelen bij kaarslicht bestaat niet. Geslepen diamanten, smaragden, robijnen enz. lijken ervoor te zijn gemaakt. Met de lantaarns van GroenRijk haal je iets van die sfeer in je huis of tuin, op je terras of op je balkon.

‘Merry Christmas’
Met zo’n GroenRijk-kaarslantaarn gaat alles er omheen heel subtiel stralen. Dat is wel wat anders dan een bouwlamp die koud aanflitst als de bewegingsmelder je heeft gespot. Levend, voortdurend veranderend kaarslicht heeft iets mystieks: het houdt een belofte in. Veel mensen – vooral vrouwen – voelen dat aan en omringen zich er graag mee. In sommige huizen worden altijd kaarsjes gebrand. Het geeft een oergevoel.  Een aankondiging van stralend licht dat ooit zal komen en het donker zal verdrijven, een nieuw begin, geboorte, het leven dat onverwoestbaar doorgaat en wordt doorgegeven. Kortom, alles wat juist in het donkerste deel van het jaar zo belangrijk is. Het is een feest van veelbelovend licht dat aantrekt en verbindt. Het ‘Merry Christmas’ op de kaarslantaarn die GroenRijk nu voor je heeft klaarstaan duidt op gezelligheid, saamhorigheid, verwachting, warmte… Het is een teken aan de wand, op je tafel, op je kast of buiten als warm welkom bij de voordeur. Je kunt hem neerzetten of ophangen, ook buiten zal de kaars die je in het glaasje in de lantaarn zet, niet uitwaaien. Het grappige schoorsteentje bovenop  zorgt voor vonkenvrije afvoer van het beetje rookgas dat de brandende kaars produceert.

Tegen een buitenwand
Wanneer je deze GroenRijk-kaarslantaarn buiten voor een wand wilt ophangen – bijvoorbeeld bij de voordeur – is het handig daarvoor een wandhaak te gebruiken die het mogelijk maakt om je kaarslantaarn verticaal aan het hengsel op te hangen. Het is helemaal niet erg als hij in de wind wat kan bewegen, daar komt het kaarslichtje ’s avonds alleen maar speelser door uit.

De kaarsen die je kunt gebruiken
Je koopt deze lantaarn met daarin een glaasje waarin een kaars past. Koop daarvoor kaarsen van de juiste doorsneemaat – dat kun je bij GroenRijk uitproberen. Maar kies ook een type dat niet te veel (of helemaal niet) boven het glaasje uitsteekt. Te lange kaarsen kunnen scheef opbranden. De kaarsen die in het glaasje passen kunnen makkelijk vele uren branden voor je ze moet vervangen. Door het royale deurtje is vervangen heel makkelijk.

De dennenappels in de lantaarn
Ze staan leuk en passen perfect bij deze tijd van het jaar. Maar het is echte decoratie die je natuurlijk in andere seizoenen makkelijk kunt aanpassen. Als je dat doet, moet je uiteraard wel zorgen dat brandbaar materiaal niet te dicht bij het vlammetje kan komen.

Voor alle seizoenen
Ook in lente en zomer zorgt deze lantaarn buiten voor decoratieve gezelligheid. Als hij wat verkleurt, is dat helemaal niet erg. Het effect is des te rustieker en de kaarslichtjes branden er niet minder om. Je moet natuurlijk wel zo nu en dan de glazen ruitjes even schoonmaken en decoratiemateriaal dat je in de lantaarn hebt gelegd, met de seizoenen mee vervangen. Dan blijft het leuk.

CADEAUTIP
Wie zich aangesproken weet door zo’n (tuin)lantaarn, houdt ook van zaken als een insectenhotel, bijenburchtje, nestkastjes, vogelvoerattributen, mistletoe (maretak), kerstrozen en andere natuurlijke sfeermakers.

Leuk om te geven en te krijgen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...