Kerststukje

Kerststukje

Ja, zorg dat het steekschuim van het kerststuk vochtig blijft. Dan heb je er langer plezier van!

Een kerststukje kies je op je gevoel. Er moeten sfeermakende zaken in zitten die je aanspreken. Per jaar wisselt de mode en de voorkeur voor interieurdecoratie en kleur, maar er zijn enkele zaken die altijd blijven omdat ze een diepe symboliek en traditie vertegenwoordigen. Voor kerststukjes zijn die essentieel: licht bijvoorbeeld en groen, ook warme kleuren, zacht mos, dingen met scherpe én ronde vormen en vooral: zaken uit de natuur. Al spuit je een tak pimpelpaars, het blijft een tak. En kaarslicht blijft kaarslicht, welke kleur de kaars zelf ook heeft. Als er geen ‘dennen’groen in zo’n stukje zit, mist er iets. Dat heeft ook met geur te maken, de geur van de eeuwig groene bossen. Die wil je ruiken. Net zoals een kaarsje niet alleen licht, maar ook geur verspreidt. Beide kunnen een geluksgevoel geven. En het een helpt het ander. Want de warmte van een kaarsje maakt de geur los uit de dennennaalden. Maar er is meer…

Tegenstellingen
In een goed gemaakt kerststukje zitten heel wat tegenstellingen verborgen die allemaal terug te voeren zijn op de grote tegenstelling in de natuur: die tussen ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’. Dat staat voor een oergevoel dat alles te maken heeft met leven en het doorgeven van leven, afstoten en aantrekken en balans. Balans (evenwicht) is geluk. Dan is alles in orde. Dan is er rust en warmte, respect en genegenheid, gezelligheid en kleine plagerijtjes. Want het moet wel spannend blijven… en dat alles gesymboliseerd in een op het oog eenvoudig kerststukje!

Waar dat dan in zit?
Dat is niet zo moeilijk te zien. In kleur is het al heel makkelijk: in de kerstperiode wordt veel (sprekend!) rood verwerkt tegenover (bedachtzaam!) groen en bijvoorbeeld ook goud (zonlicht, mannelijk) tegenover zilver (maanlicht, vrouwelijk). Maar ook vormen spreken. Rond (kerstballen en de totaalvorm van dennenappels) is vrouwelijk, scherp en hoekig is mannelijk. Mos staat voor eeuwig leven, maar dat moet je weten. Net zoals niet iedereen meer weet dat dennen- en sparrenappels symbool zijn voor vruchtbaarheid. In sommige oude familiewapens kom je ze nog tegen. Ook staan er soms uit steen gehouwen dennenappels op de hekzuilen bij de toegang naar landgoederen en kastelen. Afbeeldingen van dennenappels komen zelfs op oude kerken voor. Een kerststukje zit dus vol symboliek. Het straalt evenwicht uit tussen het mannelijke en vrouwelijke en bevat een stille wens op eeuwig leven (en daarmee gezondheid). Zoiets zet je toch graag in huis!

In het kerststukje dat GroenRijk nu speciaal aanbiedt, zijn de volgende ingrediënten verwerkt. Ga zelf maar na welke symboliek erin zit.

  • De basis is een (vierkant!) houten bord van 35,5 × 15 cm.
  • Het hele kerststuk is ongeveer 20 cm hoog en is asymmetrisch opgebouwd, maar het is wel in balans door het waxineglas aan de ene kant en de ‘groene heuvel’ aan de andere kant.
  • Het glas met lichtje staat uiteraard voor licht, warmte, gezelligheid.
  • In plaats van sparren/dennentakjes is er taxusgroen verwerkt. De naaldjes van taxus blijven namelijk veel langer mooi dan dennengroen. Anders dan scherpe, stekende sparrennaalden zijn taxusnaaldjes vrij zacht.
  • IJslands mos is grijs (zilver!) en heeft een geneeskrachtige werking (gezondheid!).
  • De drie kerstballen die in het stukje zijn verwerkt, hebben een trendy bronskleur (afgezwakt geel).
  • Een houten schijfje vertoont jaarringen en staat voor tijd en duurzaamheid.
  • De dennenappel heeft een vrouwelijke totaalvorm, maar ook scherpe delen.
  • De drie Bellgums. Dat is een verhaal apart. Bellgums zijn de klokvormige (vandaar de naam!) verhoute vruchten van een Eucalyptus-soort uit Australië. Ze bevatten het zaad van deze boomsoort. In Australië is de hele natuur afgestemd op bosbranden. Vandaar de vele verhoute vruchtsoorten die je daar kunt vinden. Die beschermen het zaad. Ook Bellgums kunnen pas kiemen als deze vruchten in vuur zijn geweest. Het verhoute omhulsel moet door de hete vlammen zijn gegaan. Pas dan kunnen er nieuwe bomen uit ontstaan. Symboliek: moeilijke perioden geven nieuwe kansen! Een prachtige kerstgedachte!

Maar los van alle symboliek, is dit kerststukje ook gewoon heel mooi…

Zo houd je je kerststukje lang goed
Het stukje is op het bord opgebouwd op basis van steekschuim. Het geheel kan lang meegaan als je zorgt dat dat steekschuim vochtig blijft. Giet zo nu en dan voorzichtig wat water op het steekschuim. Zacht water (regenwater) is het beste. De groene takjes blijven daarmee het langst mooi. Dus als je je planten water geeft, ook het kerststukje even meenemen. Giet niet zoveel dat het water onder uit het bord loopt. Als je rustig giet, neemt het steekschuim het water wel op.

Het waxinelichtje in het glas kun je makkelijk vervangen als het is opgebrand.

TIP: Je kunt het kerststukje naderhand uit elkaar halen en de droge delen bewaren voor hergebruik later. Je kunt er dan leuke nieuwe decoratiestukjes mee maken!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...