Kuiflavendel

Kuiflavendel

Ja, de kuiflavendel is een laagblijvende, heerlijk geurende plant die lang bloeit

Kuiflavendel (Lavandula stoechas) ‘Anouk’ bloeit vroeger in het jaar dan de ‘gewone’ lavendel (Lavandula angustifolia) en bloeit bovendien langer door: van vroeg in het voorjaar tot laat in de zomer. De meest intense bloeitijd is mei-juli. Als je na die eerste langdurige bloei de oude bloemen eruit knipt – snoei de plant gerust tot de helft terug – dan begint ‘Anouk’ opnieuw. Dan krijg je zelfs bloemen tot oktober! De bloemen van deze ca. 50 cm hoge plant zijn bovendien prachtig. Ze verschijnen aan de toppen van de stengels en ze zien eruit als dieppaarse korfjes waar een wuivende lilaroze kuif als een soort ‘tissues’ bovenuit steekt. Lavandula ‘Anouk’ is een halfheester. Dat betekent dat de stengels min of meer verhouten. Deze plant is matig winterhard en blijft in zachte winters zelfs wintergroen. De kleur van het blad is grijsgroen en – anders dan ‘gewone’ lavendel – geurt het heerlijk naar dennen (als je het blad kneust).


Van de Canarische Eilanden
Kuiflavendel heet ook wel vlinderlavendel of Franse lavendel

In Engeland wordt kuiflavendel trouwens Spanish Lavender genoemd. Er zijn diverse andere cultivars of kweekvormen, maar ‘Anouk’ is uniek door de enorm lange bloeitijd. De bloemen – het zijn eigenlijk bloeiaren – zijn inclusief de kuif 5-7 cm lang, het grijze blad is 10-15 cm lang. ‘Anouk’ houdt van een zonnige, warme plek in vrij droge, maar wel voedselrijke grond. In die situatie bloeit ze het beste. De grond mag zeker ’s winters niet te lang nat blijven, omdat anders wortelrot kan optreden. Kuiflavendels zijn tenslotte planten uit het mediterrane klimaat van Zuid-Europa (Spanje, Portugal, Zuid-Frankrijk). Dus in lange, natte winters hebben ze het niet makkelijk. Zorg in ieder geval voor goede drainage op de standplaats. ‘Anouk’ doet het overigens ook prima in een ruime bak of pot, is dus ook uitstekend als kuipplant toe te passen. Je kunt van deze plant zeker ook op het balkon of terras genieten. Kuiflavendel ‘Anouk’ kan vrij veel droogte hebben, maar vergeet bij planten die in een pot of bak groeien, niet om regelmatig water te geven. Doe daar dan ook eens per maand wat vloeibare plantenvoeding doorheen. Als je de plant koopt zit er voor de eerste maand voldoende voeding in de potgrond. Plant je ‘Anouk’ in de volle grond, dan heb je er wat verzorging betreft, bijna geen omkijken naar (maar naar ‘Anouk’ kijken doe je toch wel). Behalve de jaarlijkse snoei vragen ze dan alleen zon en zo nu en dan een regenbuitje en dat gebeurt in ons klimaat vanzelf. 

Goed snoeien
Om een kuiflavendel jarenlang mooi en rijk bloeiend te houden, moet je deze plant goed snoeien. Dat geldt dus ook voor ‘Anouk’. In feite kun je snoeien zoals je ook ‘gewone’ lavendel snoeit. Alle lavendels hebben de neiging om hun takken te laten verhouten. Het worden dan struikjes die onderin steeds kaler worden. Het ‘leven’ (blad en bloemen) zit dan alleen bovenin. Dat is geen fraai gezicht. Je moet dus ieder jaar snoeien om de plant jong en mooi te houden. Doe je dat niet, dan loop je de kans dat je jouw plant na een paar jaar niet mooi meer vindt en dat je rigoureus en behoorlijk diep gaat snoeien. En dat heeft nooit succes, want te sterk verhoute takdelen van een lavendelplant lopen niet meer uit. Dan gaat zo’n plant dood. Doe het daarom zoals de kwekers het doen: 
1. Na de eerste bloei knip je de uitgebloeide bloemen eruit. Je kunt de plant dan ook al wat fatsoeneren, dus erg sprietig uitgegroeide stengels kun je weghalen om de vorm mooi te houden.
2. Bij ‘Anouk’ kun je de stengels ook eind juli tot de helft inkorten om een tweede bloeigolf te krijgen die tot in oktober kan duren (een beetje afhankelijk van het weer). De plant vormt dan vóór de winter voldoende nieuwe stengeldelen die kunnen overwinteren. In het najaar dus verder afblijven.
3. Tijdens de winter vriezen lavendelplanten meestal wat in. Daarom wordt in de periode half maart-begin april stevig gesnoeid. Kort de stengels gerust in tot op 10 à 15 cm boven de grond. Als je dat ieder jaar doet is dat geen probleem. Ze lopen daarna weer uit en zullen al in mei weer bloemen gaan vormen. Alleen bij planten die al min of meer zijn verhout, moet je dus niet zo diep snoeien.

In de meeste gevallen wordt een lavendelplant toch na enkele jaren vervangen omdat de levenskracht terugloopt en de bloeirijkheid vermindert. Maar door ieder jaar goed te snoeien kun je dat heel lang uitstellen.

Kuiflavendel wordt uit stek vermeerderd
De kwekers vermeerderen de verschillende cultivars van kuiflavendel uit stek. Dat gebeurt met halfverhoute topscheutjes die meestal begin najaar worden genomen en in een kas worden opgekweekt, verzorgd en gesnoeid tot ze de gewenste leverbare maat hebben. De kwaliteit waarin GroenRijk nu kuiflavendel ‘Anouk’ aanbiedt, is prachtig. Grote, sterke, jonge planten in potten met een doorsnee van liefst 17 cm! Dat is fors!

TIP
Leuk om te zien: de bloeiaren van kuiflavendel ‘Anouk’ bloeien van onder naar boven. Het kuifje blijft het langst intact.

n kort bestek
De kuiflavendel ‘Anouk’ (Lavandula stoechas) bloeit uitzonderlijk lang (tot ver in de zomer en het kan zelfs nog later) met prachtige lila/paarse bloemen met een vrolijk kuifje bovenop. Het blad geurt sterk naar dennen. Het is een matig winterharde halfheester die in zachte winters groen kan blijven. Voor een vrij droge, goed doorlatende groeiplek in de volle zon. Ook prima als kuipplant op balkon of terras. Nu in een prachtige, forse kwaliteit (doorsnee pot 17 cm!) bij GroenRijk.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chrysanthemum: frisse herfstkleuren

Geef een knallend einde aan je tuinseizoen met de grootbloemige en fantastisch kleurrijke Chrysanthemum. Ze geeft veel vrolijke bloemen en bloeit door tot de eerste nachtvorst.

Dé herfstklassieker

Als de dagen alweer korter worden, komen juist de bloemen van de bolchrysant (Chrysanthemum)
helemaal tot bloei. Deze kleurige herfstbloeier komt oorspronkelijk veel voor in Azië, is zelfs een
nationaal symbool in Japan, en groe...

Lees meer...
Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...