Witte geurende planten: Woonplanten van de maand maart

Witte geurende planten: Woonplanten van de maand maart

Het verhaal achter witte geurende planten
Gardenia, Jasminum (jasmijn) en Stephanotis bloeien allemaal met witte spectaculaire bloemen en hebben stuk voor stuk een onweerstaanbare geur. Stuk voor stuk bieden ze een rijk, exotisch parfum wat pure, levende aromatherapie van ze maakt. De witte kleur van de bloemen van dit trio staat voor zaken als puurheid, reinheid, eenvoud, onschuld, waarheid, volmaaktheid, kalmte en natuurlijke liefde. 

Herkomst en productie van jasmijn, Gardenia en Stephanotis
Al deze witte geurende planten worden al jaren in uitstekende kwaliteit gekweekt. De herkomst lichten we hier even per plant toe:

Gardenia groeit in Azië in onder andere Zuid-China, India, Vietnam en Japan. De plant is vernoemd naar de Schotse botanicus Dr. Garden. De Gardenia bloemen zijn roomwit van kleur en werden vroeger vaak als knoopgatsbloem gebruikt. Witte Gardenia is het symbool van geheime liefde en een compliment aan iemands schoonheid. In het westen staat de plant symbool voor vreugde, vrede en spiritualiteit. 

Jasmijn komt van oorsprong uit het Himalaya gebergte en de gematigde streken van China. In veel culturen wordt jasmijn beschouwd als nationale bloem en de plant heeft vele plaatselijke bijnamen, zoals de Maagd van Orléans, De Schone van India en de Duce di Toscane. De lange rankende plant geeft witte, sterk geurende bloemtrossen. 

Stephanotis komt van oorsprong uit Madagascar. Met zijn groene glanzende bladeren en geurende, wasachtige, zuiver witte buisvormige bloemen is deze klim- en slingerplant een van de klassiekers in het assortiment. De bloemen van de plant worden veel in klassiek en modern bruidswerk gebruikt. De volksnaam is dan ook bruidsbloem.

Keuze witte bloemenassortiment
Gardenia, jasmijn en Stephanotis worden als soort aangeboden en kennen geen cultivars die in de handel van belang zijn. De tweede naam van de plant geeft handige aanknopingspunten en kenmerken weer. Stephanotis floribunda wil zoveel zeggen als 'rijkbloeiend'. Gardenia jasminoides 'lijkt op jasmijn' en Jasminum polyanthum staat voor 'veelbloemig'. 

Stephanotis heeft donkergroen blad met trossen van buisvormige witte bloemen die langs de ranken tot bloei komen. 

Gardenia kenmerkt zich door de glanzende groene bladeren en de sterk geurende roomwitte bloemen die op een wilde roos lijken. 

Jasmijn is een sterk rankende klimplant met fijn ingesneden bladeren en sterk geurende kleine bloemen in trosjes die vanuit een roze-achtige knop langzaam wit kleuren.

Verzorgingstips:

  • Jasmijn, Gardenia en Stephanotis staan binnen graag licht, maar niet in de felle zon.
  • Gardenia en jasmijn kunnen ook in de tuin of op het terras, in vorstvrije periodes.
  • Laat de kluit niet uitdrogen, maar voorkom een voetbad. 
  • Tijdens de bloeiperiode uitgebloeide bloemen regelmatig weghalen, eenmaal per twee weken de planten voorzien van plantenvoeding. Dit zorgt voor een rijke, langdurige bloei. 
  • Wanneer de planten zijn uitgebloeid kunnen deze betrekkelijk eenvoudig weer opnieuw in bloei gebracht worden in een volgend seizoen. Geef Gardenia en Stephanotis een koele rustperiode (±12°C) in de lichtarme maanden, minder water en geen voeding. In het voorjaar zullen er zich dan weer nieuwe knoppen ontwikkelen, als de daglengte langer dan 12 uur is. Alleen jasmijn bloeit juist bij lagere temperaturen, ook zo rond 12°C. Om die reden zien we de plant meer in december en de eerste 4 maanden van het jaar tot bloei komen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...