Zaaitips voor groene vingertjes

Zaaitips voor groene vingertjes

Mede met dank aan de grootgrutter Albert Heijn is moestuinieren nu ook onder kinderen heel populair. En terecht, want het is leuk, leerzaam en gezond! Daarom heeft Groenrijk speciaal voor moestuiniertjes in de dop een inspirerend en handig e-book gemaakt. Download het hier en ontdek veel praktische tips voor het succesvol zaaien, kweken en oogsten van groenten en kruiden. Om je op weg te helpen hierbij alvast drie goede zaaitips. Je vindt er nog meer in het e-book!

Tip 1: Aaien! 

Het klinkt gek, maar wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ontkiemende plantjes die je dagelijks even voorzichtig aait tot wel 70 procent sneller ‘aanslaan’ (dus goed worteltjes vormen). Dat vinden kinderen natuurlijk superleuk en spannend! Wacht tot de zaailingen zo’n 3 centimeter groot zijn en ga met je hand zachtjes even heen en weer over de bovenkant van de plantjes. Voor heel tere plantjes kun je een veer of een stukje keukenpapier gebruiken.

Tip 2: Dunne zaden, dikke zaden

In zo’n minipotje van Albert Heijn voor op de vensterbank kun je de zaadjes heel makkelijk kwijt, zonder risico dat de wind roet in het eten gooit. Maar als je buiten zaait kan dat wat lastiger zijn. De stelregel is dat je dunne zaadjes heel ondiep in de grond stopt; eigenlijk over de grond verspreid en er vervolgens wat aarde overheen wrijft. Dikke zaden stop je wat dieper in de grond, zo’n 3 centimeter diep. Dunne, fijne zaden kunnen snel wegwaaien en je kunt er al snel te veel van bij elkaar ‘gooien’. Vermeng die kleine zaadjes daarom met wat vochtig zand, zodat je ze gelijkmatiger kunt verspreiden en ze ook niet weg kunnen waaien.

Tip 3: Eetbare bloemen

Zaai ook wat eetbare bloemen. Wist je dat de vrolijk gekleurde bloemen van de Oost-Indische kers eetbaar zijn en een beetje peperig smaken? Heel lekker op een boterham met kaas! Ook mooi en eetbaar: de hemelsblauwe bloemetjes van komkommerkruid (borage of bernagie) en de paarse bloemetjes van bieslook. Leuk om een salade mee te versieren, en je moestuin fleurt er enorm van op!

Bekijk de tips en geniet van een prachtige moestuin! 

De moestuinexperts van GroenRijk hebben tips en antwoorden op veel gestelde vragen op een rij gezet. Pas de tips toe en geniet van een prachtige moestuin: klik hier om het e-book te downloaden. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...