Peperomia is Woonplant van de maand april 2016

Peperomia is Woonplant van de maand april 2016

Vele tinten groen, met geel, rood en zilver. Effen én met bladtekening. En dat allemaal in een compacte plant met een rijke puur natuur-uitstraling: Peperomia.

Bloemen als staartjes
Peperomia is er in vele soorten, maten, soorten en kleuren, van groen tot roze. De planten hebben grote sierwaarde door de vorm en kleurtekening van de bladeren. Die kunnen klein en weelderig zijn, maar ook lang en puntig. Of juist robuust, in een volle struikvorm. Sommige Peperomia bloeien met stevige groene stengels die fier omhoog staan, als vrolijke staartjes, andere bieden voornamelijk prachtig blad. De opbouw van dat  blad is mooi gelaagd, zodat de plant er vol en levendig uitziet. Die dichte structuur straalt iets beschermends uit en absorbeert bovendien geluiden, zodat de plant in huis voor verstilling zorgt. Al het groene blad werkt daarnaast luchtzuiverend, zo blijkt uit onder andere NASA-onderzoek*. 

Synergie
De woonplant heeft een warme, vriendelijke uitstraling en past met haar ronde vorm en rijke bladgroei goed in de huidige stijltrend Connect the Story waarin cirkels en verbinden centraal staan. Kernwoorden als duurzaamheid, eenvoud en tevredenheid komen allemaal samen in de prachtige vormen van Peperomia. Materialen met een handgemaakt karakter passen hier goed bij: denk aan keramiek, katoen, linnen en glas. Kunststof met een kern van riet kan een nieuw spanningsveld creëren waarmee de uitstraling weer heel anders wordt. De vrolijke staartjes die bij sommige variëteiten als antennes omhoog steken, maken van Peperomia een veelzeggend verbindend element. 

Spelen met cirkels 
Omdat de meeste soorten vrij laag blijven, is Peperomia heel geschikt om in flessentuintjes en terraria te gebruiken. Het blad leent zich eveneens voor laagstaande schalen: het komt het best tot zijn recht als er op kan worden gekeken. Wie de cirkeltrend wil doortrekken, zet Peperomia in een lage schaal op een rond onderbord op een ronde tafel, om de straalbeweging van een steentje in stil water na te bootsen. 

Peperomia’s verzorging 
Peperomia komt uit een grote familie van zo’n 500 sierbladplanten en is verwant aan peper. In het wild groeit de plant in het Amazonegebied van Zuid-Amerika, bij voorkeur onder bomen waar het warm en schaduwrijk is. Peperomia heeft niet veel verzorging nodig: ‘liefdevol verwaarlozen’ is het devies. De plant staat het liefst licht, maar niet in de volle zon, al kan hij die vaak wel hebben. Laat de potgrond niet helemaal uitdrogen en geef geen water op het blad, dan groeit de plant het best. 

  • Peperomia is een geschikte instapplant voor mensen met niet al te groene vingers.
  • Heel mooi: de diverse tinten groen van verschillende Peperomia bij elkaar zetten.
  • Peperomia wordt in Brazilië gezien als een geluksbrenger. Het is daar een hart-onder-de-riem-cadeautje dat zegt: ‘Het komt allemaal goed’. 
  • De woonplant heeft een reeks illustere bijnamen, zoals zwanenkroos, dwergpeper, krokodillentranen of rattenstaartje. 
  • De naam is afgeleid uit het Grieks: ‘peperi’ betekent ‘peper’ en ‘homoios’ staat voor ‘gelijkend’. 

Woonplant van de maand
Peperomia is Woonplant van april 2016. De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...