Mandevilla

Mandevilla

Deze week staan bij GroenRijk schitterende, exotische klimplanten uit tropisch Zuid-Amerika in de schijnwerpers.  Planten die in de natuur van het Braziliaanse regenwoud tot 4 à 5 m hoog in de bomen kunnen klimmen. Als kuipplant op het terras en zoals je ze nu bij GroenRijk kunt kopen, tegen een klimsteun in pot gekweekt, blijven ze gelukkig een stuk lager. Het gaat om de ‘Sundaville Red’, een plant uit een groep Dipladenia-cultivars die eerder bij het geslacht Mandevilla was ingedeeld en daardoor vaak nog zo wordt genoemd. Een beetje verwarrend, maar dat kun je verwachten bij zo’n exotische droom van een plant die van vroeg in de zomer tot ver in het najaar bloeit met schitterende, grote, zacht geurende, prachtig rode trompetbloemen. De Dipladenia ‘Sundaville Red’ is ’s winters makkelijk (vorstvrij) over te houden en zal na iedere winter weer geweldig gaan bloeien.

De Dipladenia behoort samen met o.a. de Mandevilla tot een groep klimheesters die op enkele plaatsen in de tropische bergwouden van Brazilië, Bolivia en Peru voorkomt. De verschillen zijn zo klein dat de diverse soorten alleen door experts te onderscheiden zijn. Vandaar die naamsverwarring. De echte Mandevilla is Mandevilla laxa  uit Argentinië en Bolivia, die ook wel Chileense jasmijn wordt genoemd. Bijna alle andere soorten zijn nu ingedeeld bij het geslacht Dipladenia. En daar bestaan inmiddels hele series cultivars van waarvan de afkomst qua soort lang niet altijd duidelijk is. Er is heel veel onderling gekruist. Vooral met de soorten D. sanderi en D. splendens. Dat heeft, zoals gezegd,  een flinke groep Dipladenia-hybriden opgeleverd. Eén van die exclusieve planten, de rode ‘Sundaville Red’, biedt GroenRijk nu aan. Andere cultivars bloeien met allerlei tinten tussen zuiver wit, roze en warmrood. Van binnen zijn de bloemen soms geel tot geelroze.  Die bloemkleuren zijn perfect om mee te combineren. Er zijn mensen die er hele collecties van aanleggen omdat ze ze zo mooi vinden.

Schitterende klimheesters

De rode, trompetvormige bloemen van Dipladenia ‘Sundaville Red’ doen aan die van de oleander denken. Het grote blad (met een duidelijke middennerf ) is prachtig, zacht glanzend en donkergroen. Na de bloei verschijnen bij de planten in de natuur van de Zuid-Amerikaanse oerwouden sigaarvormige vruchten aan de planten. Bij de gekweekte planten gebeurt dat zelden. Maar dan weet je dat het wel kan (als de bloemen toevallig door een of ander insect worden bestoven).

Verzorging

Dipladenia’s hebben een klimsteun nodig waar ze tegenaan moeten worden geleid. Geef je ’Sundaville Red’ voldoende ruimte, dan bloeit hij rijker. In de zomer (vanaf half mei) staat hij liefst buiten op een zonnige tot licht beschaduwde plek. Geef regelmatig water (de potkluit niet laten uitdrogen), maar zorg wel dat overtollig water kan weglopen. Dipladenia’s houden niet van ‘natte voeten’. Geef eens per veertien dagen plantenvoeding in het gietwater. Als in het najaar de buitentemperatuur onder 10 °C zakt, de plant binnen zetten. Grote kans dat hij dan nog steeds bloeit. Laat hem op een lichte, vorstvrije plek overwinteren bij temperaturen tussen 10 en 16 °C. Deze groenblijver moet je ook ’s winters (matig) water blijven geven. In het voorjaar de buigzame, slappe scheuten inkorten voor hij weer naar buiten gaat. Even opletten tijdens het snoeien: het melksap uit de plant kan huidirritaties geven. Eventueel ook in het voorjaar verpotten in een iets grotere pot met wat verse, voedzame kuipplantengrond om de oude kluit heen. Dipladenia’s zijn planten waar je jarenlang plezier van hebt! GroenRijk heeft alles wat je voor hun verzorging nodig hebt.

Nog even over de naamgeving

Mandevilla is een vernoeming van de Britse diplomaat Henry Mandeville (1773-1861). Sundaville is een geregistreerde Amerikaanse handelsnaam voor een aantal Dipladenia’s, met vooral rode en roze bloeitinten.

TIP

De bloemkleuren van Dipladenia’s – ook van de ‘Sundaville Red’ – combineren prachtig met andere wit, roze of rood bloeiende planten, zoals Diascia, Callistephus, Petunia, Cleome, Nierembergia, lage Phlox en grijsbladige Senecio. Maak er een groepje mee rond de pot met Dipladenia ‘Sundaville Red’.  Dat staat schitterend.

In kort bestek

Dipladenia ‘Sundaville Red’ (ook Mandevilla ‘Sundaville Red’ genoemd) is een prachtige, exotische, schitterend bloeiende klimheesters uit tropisch Zuid-Amerika. De grote rode trompetbloemen verschijnen van de vroege zomer tot de late herfst. Ze kunnen zacht geuren. Deze groenblijvende planten kun je gemakkelijk koel en licht vorstvrij laten overwinteren. Je zult er jarenlang plezier van hebben. Nu bij Groenrijk met klimsteun in pot gekweekt te koop.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...
Winterheide: Erica darleyensis

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

 

Erica: meisje, pla...

Lees meer...