Cactus woonplant van de maand augustus 2016

Cactus woonplant van de maand augustus 2016

'Prikkelend zomergevoel'

Niets vat het hoogzomergevoel zo goed samen als cactussen: hot, bestand tegen zinderende temperaturen en helemaal on-trend met grafische stijlen. Geen plant zo decoratief en surrealistisch als de cactus. En er zijn veel soorten! Er kunnen zelfs schitterende bloemen verschijnen. Mammilaria zijn bloeiende cactussen. De Echino is bolvorming met prachtige gelijkmatige ribbels. Gymnocalycium lijkt te zijn opgebouwd uit groene kogels en heeft een trechterbloem. En Cereus groeit als een zuil die in het wild wel tien meter kan worden. De afwijkende vormen en volumes van deze woonplanten sluiten mooi aan bij de huidige stijltrend waarin traditionele grenzen vervagen. Voorbeeld daarvan is dat in huis zowel binnen en buiten, als wonen en werken, steeds meer in elkaar overlopen. 

Ontdek de plek

Je kunt de cactus overal in huis een mooi plekje geven. Zowel in de woonkamer, slaapkamer, als badkamer vindt hij zijn plekje. Het herkenbare en tropische uiterlijk van de cactus komt het best tot zijn recht bij gladde en functionele materialen zoals hout, gespoten kunststof met een glad oppervlak en keramiek met een dessin of reliëf. De bijzondere vormen van cactussen gaan goed mee met de populaire grafische zwart-witpatronen van nu. De cactus prikkelt je zintuigen en houdt daarmee jou als de ruimte actief. Een ideale woonplant dus ook voor op je bureau!

Zowel warm als koud

In het wild groeit cactus in Afrika en Midden en Zuid-Amerika, zowel in koude hooggebergtes als in de tropische Cariben. Hoewel cactussen vaak worden geassocieerd met de woestijn, zijn er maar een paar die tegen die extreme droogte kunnen. De meeste groeien in gebieden met 5-50 cm neerslag per jaar. De grootste cactus ter wereld is de Sagaura, die maar liefst 1 meter dik en 20 meter hoog kan worden!

De doorns zijn het eigen ecosysteem van cactus. In de natuur beschermen ze tegen aanvreten door dieren, nachtelijke kou en felle zon. Daarnaast zorgen ze voor een beetje afkoeling, dauwabsorptie en afvoer van neerslag. Heb je een stekel opgelopen? Een grote haal je er uit met een pincet, bij fijne stekels smeer je de huid in met olijfolie, dan wrijf je ze er zo uit. Hulp nodig? Kom langs in ons tuincentrum in Nieuwegein. 

Verzorging van de cactus

Het zal je niet verbazen: vrijwel alle cactussoorten staan het liefst in het licht en hebben liever iets te weinig dan teveel water: een voetbad is meestal funest. Cactussen hebben een groot wortelstelsel waarmee ze vocht opslaan in hun wortels, bladeren en stengels en zo zelf hun voeding reguleren. In het algemeen staan ze naast licht ook graag warm. Eén keer per maand water geven is beter dan elke week een beetje: de kluit mag uitdrogen. 

Ons tuincentrum in Nieuwegein staat deze maand volledig in het teken van de Cactus. Kom langs voor inspiratie, tips en advies. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...