Tuinplant van de Maand juni: Zomerbloeiende vaste planten

Tuinplant van de Maand juni: Zomerbloeiende vaste planten

Met zomerbloeiende vaste planten haalt u kleur en geur naar uw terras, een lokroep voor bijen en vlinders. En omdat het winterharde vaste planten zijn, heeft u er zomer na zomer plezier van. Maak kennis met de Echinacea, Phlox en Delphinium.

Echinacea, Phlox en Delphinium

Echinacea, ook wel zonnehoed genoemd, heeft een groen of oranje bloemhoofdje omringd door afhangende bloemblaadjes. Die hebben prachtige kleuren zoals zalmroze, okergeel, dieppaars, donkerrood of wit. Er zijn bovendien ook dubbelbloemige variëteiten. De E. purpurea is de oorspronkelijke soort en verwijst naar de lilakleurige bloemblaadjes. 

Phlox kent u misschien als vlambloem vanwege de oorspronkelijke purperrode kleur. De plant is herkenbaar aan zijn zoete geur en zijn mooie trosvormige bloeiwijzen. Er zijn opgaande soorten (P. Paniculata Grp) en bodembedekkende soorten (p. Subulata Grp). Door veredeling is de plant inmiddels verkrijgbaar in het wit, dieppaars, blauw en roze met een rood oog. Er zijn zelfs bloemen met gestreepte bloemblaadjes. 

Delphinium (ridderspoor) behoort tot de Ranunculaceae en heeft statige, langgerekte bloemen. Wanneer u goed kijkt naar de bloemetjes langs de aren zijn de ‘sporen’ van een ridder te paard te zien. De plant is verkrijgbaar in prachtige pasteltinten en in het wit. 

Verzorging van Echinacea, Phlox en Delphinium

Voor een zomerse bloemenzee zet u Echinacea, Phlox en Delphinium in de halfschaduw tot volle zon. Ze hebben het naar hun zin in goed doorlatende, vochtige grond. Geef de planten regelmatig water, zeker wanneer ze in potten staan. In het voorjaar verlangen ze wat extra voeding om lang te bloeien en gezond te blijven. 

Snoeitips zomerbloeiende vaste planten 

In de nazomer, wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, kunt u de planten terugknippen zodat ze een eventuele tweede bloei geven in het najaar. De planten zullen in de winter bovengronds afsterven en ondergronds in rust blijven. Laat de afgestorven delen aan de plant zitten, dat beschermt ze namelijk tegen extreme winterse omstandigheden. Eind februari kunt u deze delen dan verwijderen, de plant zal zich in het voorjaar weer ontwikkelen om in de zomer prachtig te bloeien. 

Meer informatie over Zomerbloeiende vaste planten (Echinacea, Phlox, Delphinium) en andere tuinplanten vindt u op Mooiwatplantendoen.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...