Tuinplant van de Maand oktober: Viooltje

Tuinplant van de Maand oktober: Viooltje

In de tuin verandert alles snel in oktober. De bomen laten hun blaadjes vallen en de zomerbloeiers en vaste planten zijn aan het eind van hun bloeiperiode. Zo niet de violen. Die vinden de lagere temperaturen juist prima en bloeien uitbundig tot de winter invalt.

Viooltje

In de volle grond, in bakken of potten op balkon of terras, de viool (Viola) bloeit overal maandenlang. In de winter bij flinke kou even iets minder, maar in het voorjaar gaat hij weer vrolijk door. Veredelaars en kwekers hebben de mooiste variëteiten gemaakt met gele, witte, roze, blauwe, oranje en rode kleuren. Violen met ogen, vlekken of gezichtjes maken het contrast in de bloem soms nog groter. Er zijn grootbloemige en kleinbloemige violen en tegenwoordig zien we ook meer dubbelbloemige variëteiten. Er zijn zelfs hangviolen die prachtig staan in een schaal of aan de muur in een zak. Mooie namen als Hollandse, Aalsmeerse of Zwitserse reuzen zijn alom bekend bij de grootbloemige violen en bij de kleinbloemige is de Viola cornuta erg populair.

Verzorging viooltje

Of het viooltje nou in de volle grond staat of in bakken, hij doet het eigenlijk overal.

Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de plant in voedzame grond en geef deze regelmatig water. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt is blijft de viool flink doorgroeien en bloeien. De plant verlangt dan een keer per veertien dagen wat extra voeding. Ook door het wegnemen van uitgebloeide bloemetjes blijft de plant rijk bloeien. Nadat de bloei in het late voorjaar is afgelopen kunt u de violen weer vervangen door vrolijke eenjarige zomerbloeiers.

Meer informatie over violen en andere tuinplanten vindt u op Mooiwatplantendoen.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...