Zuiver groen: woonplanten van de maand oktober 2017

Zuiver groen: woonplanten van de maand oktober 2017

Planten als indoor zuurstofvoorziening, dat is zowel eco als tech en helemaal van nu. Maak kennis met Team Zuiver Groen! 

Je eigen ecobrigade 

Met het najaar voor de deur wil je extra energie in huis om de donkere maanden door te komen. Enter Team Zuiver Groen: klimop (Hedera), krulvaren (Nephrolepis), potgerbera en lepelplant (Spathiphyllum) zijn niet alleen prachtig om te zien, ze hebben ook stuk voor stuk iets extra's te bieden. Potgerbera zuivert bijvoorbeeld  trichloorethyleen en benzeen uit de lucht. Krulvaren is een zuurstofleverancier. En Spathiphyllum en klimop zijn door NASA op de lijst gezet van meest luchtzuiverende woonplanten die er zijn. Allemaal extra redenen om ze in huis te halen, bovenop hun mooie, gevarieerde uiterlijk. 

Nieuwe harmonie 

Wat je met zuiver groen binnen haalt, is heel veel prachtig blad (glad, ruw, behaard) en bijzondere bloemen, van de gestileerde vaantjes van Spathiphyllum tot de geanimeerde kleuren van gerbera. Daarmee past dit stel prima in de woonstijl die draait om een gezonde lifestyle vol inspanning en ontspanning. De planten hebben hierin hun eigen rol als indoor zuurstofvoorziening en staat het mooist in een high tech basis. Kunststof met 3D-effecten en potten met geometrische patronen passen het best in deze stijl en versterken de actieve uitstraling.  

Fijnstofvangers 

Planten kunnen alle chemische stoffen die in de lucht zweven (zogenaamde vluchtige verbindingen) opnemen en omzetten in andere stoffen. Bekende ongezonde vluchtige stoffen in huis zijn formaldehyde, benzeen, tolueen, aceton, ammonia en verschillende soorten alcohol. Daarnaast zetten planten koolstofdioxide om in zuurstof en suikers en kunnen ze microscopisch kleine deeltjes fijnstof binden op hun bladeren. Zo reduceren ze de fijnstofconcentratie in de lucht.

Mini-kringloop 

Wil je een stapje verder gaan in het creëren van je eigen wellness-woning, dan zet je de bloempotten van je zuiver groen planten in decoratieve schalen met water, zodat het om hen heen kan verdampen. Het verhelpt meteen het droge binnenklimaat dat de centrale verwarming in deze tijd weer oplevert.  

Verzorging zuiver groen

  • Zuiver groen staat graag licht, maar niet in de volle zon.
  • Deze planten geven niet alleen veel energie, maar verbruiken ook aardig wat: de potkluit mag daarom altijd iets vochtig zijn. 
  • Elke twee weken een scheutje plantenvoeding en ze groeien en bloeien optimaal. 

Allround groenmakers

Krulvaren en Spathiphyllum komen voor in tropische regenwouden en ook gerbera is van oorsprong een tropische schone, klimop groeit zo'n beetje overal behalve in de woestijn (maar toch vooral op het noordelijk halfrond). Voor allemaal geldt dat het vrij makkelijke planten zijn die bovendien over de nodige veerkracht beschikken. Gaan ze mokkend hangen en ben je er op tijd bij met de gieter, dan veren ze vanzelf weer op. 

Trivia zuiver groen 

  • De reinigende werking van zuiver groen heeft plaats door middel van huidmondjes op de bladeren. 
  • Klimop staat symbool voor doorzetten, doorgroeien, tegen de klippen op.  
  • Zuiver groen is ook een aanwinst voor op kantoor en in klaslokalen.
  • Niet alleen meubels, verf en apparaten als printers vervuilen de lucht binnen, ook de menselijke ademhaling draagt daar aan bij, met de uitstoot van aceton , ethanol, methanol en ethylacetaat. Zuiver groen helpt dat allemaal uit de lucht te filteren. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...