Een krans met vogelvoer.

Een krans met vogelvoer.

Ja, deze krans is opgemaakt met mos en versierd met vogelvoer

Een krans met vogelvoer. Het zal de vogels een zorg zijn in welke vorm er voedsel te vinden is, als het maar voedzaam is. En dat is het voer in deze krans! Dat het een krans is, is vooral voor ons leuk. Een krans is een mooi symbool – een cirkel – en dat wil zeggen: iets dat altijd doorgaat. Daarbij kun je aan van alles denken: het leven, de zorg voor elkaar, de zorg voor alles wat leeft. Naarmate je je meer een voelt met iets, wil je er ook meer voor zorgen. Wie van vogels houdt en van vogels geniet, zal willen dat ook zij het goed hebben. Zeker in de barre tijd die de winter voor hen is. Er is nu weinig voedsel te vinden terwijl ze veel energie verbruiken. Alleen al om zich warm te houden, moet er voldoende worden gegeten. Met zo’n krans als GroenRijk nu aanbiedt , draag jij je steentje bij aan hun in-leven-blijven.


Goed vogelvoer
Er wordt door de leveranciers veel gedaan om – op basis van onderzoek – vogelvoer zo verantwoord mogelijk te maken. Vooral variatie zorgt ervoor dat het voer voldoet aan de eisen van de verschillende vogelsoorten. Het moet voldoende vetten, oliën, koolhydraten, mineralen en liefst ook vitaminen bevatten. Op de krans die je bij GroenRijk koopt, zit een rijke variatie aan zaden die vogels al veel te bieden heeft. Omdat het aanbod aan vitaminen het moeilijkst is, raden we je aan de vogels naast dit voer ook stukjes appel e.d. aan te bieden. Die stukjes moet je wel na een week verversen als ze dan nog niet helemaal verdwenen zijn.

Ze hebben honger
Je zult verbaasd zijn hoe snel de krans is leeggepikt als de vogels hem eenmaal hebben gevonden. Het lijkt wel of ze het elkaar vertellen, want het vogelbezoek in je tuin of op je balkon zal met zo’n krans al snel toenemen. Je zult hem zeer waarschijnlijk ophangen en niet neerleggen, zodat je er het beste zicht op hebt. Daarmee selecteer je wel meteen het aantal vogelsoorten dat er vooral op af zal komen. Vogels kun je qua gedrag in allerlei groepen verdelen, o.a. vogels die liefst hun eten van de grond of een ander plat vlak – bijv. een vogelvoertafel of voerhuisje – oppikken en vogels die met het grootste gemak overal op en overheen klauteren om voer te bemachtigen. Op je krans zullen vooral meesachtigen afkomen en allerlei andere soorten die acrobatische kunsten kunnen vertonen. Je zult een goed vogelboekje nodig hebben om al die soorten uit elkaar te houden.

Bewaarduur
Over de levensduur van je krans hoef je dus niet in te zitten. Eenmaal ontdekt verdwijnen de zaden daarop in rap tempo.  Dan kun je natuurlijk een nieuwe kopen, maar wat let je om – als het mos e.d. op de krans er nog leuk uitziet – zelf even een nieuwe vulling op de krans te maken. Je zou daarvoor van verschillende soorten zaad een voorraadje kunnen inslaan. Voer dat je ook op de voederplank (dus horizontaal) kunt aanbieden. Het is een koud kunstje (figuurlijk bedoeld) om weer nieuwe zakjes met zaden op de krans vast te maken. Een zakje zaadvoer dat je aanschaft en open weglegt, moet je liefst niet langer dan een maand of drie bewaren. Zaad moet vers zijn. Bewaar je het koel en droog (liefst bij een temperatuur onder 15 °C, maar wel vorstvrij, dan kun je het langer bewaren. Het beste lukt dat in een garage, tuinschuurtje en dergelijke. Hierboven noemden we al het verversen van fruitvoer. Eigenlijk geldt iets dergelijks ook voor zaadvoer.

Voer kopen
Als je voer koopt, heb je o.a. de keuze uit zaadvoer waarbij de schillen al van de zaden zijn verwijderd, en zaad waarbij dat niet is gedaan. Het eerste voer geeft veel minder afval en geknoei en de voedingswaarde qua gewicht is uiteraard veel hoger. Er zijn ook speciale voersoorten voor bijv. roodborstjes waarin gedroogde insectenlarven en stukjes fruit zitten. De algemene mixsoorten worden vooral door (grond)vogels gegeten, zoals vinken, groenlingen, duiven, merels, mussen, maar ook door o.a. roodborstjes.  GroenRijk heeft op dit gebied van alles voor je in voorraad, bijv. ook speciaal silovoer dat niet samenkleeft als het nat wordt. Je merk het: er is goed over nagedacht wat handig is en waar je de vogels echt een plezier mee doet.

TIP
Hang ook een paar vetbollen, pindacakes e.d. op. Ook daarvoor zullen de vogels je dankbaar zijn.

In kort bestek
Zo’n leuke vogelvoederkrans van GroenRijk laat je genieten van alle vogels die daarop afkomen. En zij genieten van wat jij ze aan broodnodig voedsel geeft. De krans bevat diverse soorten zaden die veel vetten, koolhydraten, mineralen en vitaminen bevatten. Verantwoord vogelvoer! Zo’n krans is ook een leuk cadeautje voor de feestdagen. Altijd welkom!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...