Een krans met vogelvoer.

Een krans met vogelvoer.

Ja, deze krans is opgemaakt met mos en versierd met vogelvoer

Een krans met vogelvoer. Het zal de vogels een zorg zijn in welke vorm er voedsel te vinden is, als het maar voedzaam is. En dat is het voer in deze krans! Dat het een krans is, is vooral voor ons leuk. Een krans is een mooi symbool – een cirkel – en dat wil zeggen: iets dat altijd doorgaat. Daarbij kun je aan van alles denken: het leven, de zorg voor elkaar, de zorg voor alles wat leeft. Naarmate je je meer een voelt met iets, wil je er ook meer voor zorgen. Wie van vogels houdt en van vogels geniet, zal willen dat ook zij het goed hebben. Zeker in de barre tijd die de winter voor hen is. Er is nu weinig voedsel te vinden terwijl ze veel energie verbruiken. Alleen al om zich warm te houden, moet er voldoende worden gegeten. Met zo’n krans als GroenRijk nu aanbiedt , draag jij je steentje bij aan hun in-leven-blijven.


Goed vogelvoer
Er wordt door de leveranciers veel gedaan om – op basis van onderzoek – vogelvoer zo verantwoord mogelijk te maken. Vooral variatie zorgt ervoor dat het voer voldoet aan de eisen van de verschillende vogelsoorten. Het moet voldoende vetten, oliën, koolhydraten, mineralen en liefst ook vitaminen bevatten. Op de krans die je bij GroenRijk koopt, zit een rijke variatie aan zaden die vogels al veel te bieden heeft. Omdat het aanbod aan vitaminen het moeilijkst is, raden we je aan de vogels naast dit voer ook stukjes appel e.d. aan te bieden. Die stukjes moet je wel na een week verversen als ze dan nog niet helemaal verdwenen zijn.

Ze hebben honger
Je zult verbaasd zijn hoe snel de krans is leeggepikt als de vogels hem eenmaal hebben gevonden. Het lijkt wel of ze het elkaar vertellen, want het vogelbezoek in je tuin of op je balkon zal met zo’n krans al snel toenemen. Je zult hem zeer waarschijnlijk ophangen en niet neerleggen, zodat je er het beste zicht op hebt. Daarmee selecteer je wel meteen het aantal vogelsoorten dat er vooral op af zal komen. Vogels kun je qua gedrag in allerlei groepen verdelen, o.a. vogels die liefst hun eten van de grond of een ander plat vlak – bijv. een vogelvoertafel of voerhuisje – oppikken en vogels die met het grootste gemak overal op en overheen klauteren om voer te bemachtigen. Op je krans zullen vooral meesachtigen afkomen en allerlei andere soorten die acrobatische kunsten kunnen vertonen. Je zult een goed vogelboekje nodig hebben om al die soorten uit elkaar te houden.

Bewaarduur
Over de levensduur van je krans hoef je dus niet in te zitten. Eenmaal ontdekt verdwijnen de zaden daarop in rap tempo.  Dan kun je natuurlijk een nieuwe kopen, maar wat let je om – als het mos e.d. op de krans er nog leuk uitziet – zelf even een nieuwe vulling op de krans te maken. Je zou daarvoor van verschillende soorten zaad een voorraadje kunnen inslaan. Voer dat je ook op de voederplank (dus horizontaal) kunt aanbieden. Het is een koud kunstje (figuurlijk bedoeld) om weer nieuwe zakjes met zaden op de krans vast te maken. Een zakje zaadvoer dat je aanschaft en open weglegt, moet je liefst niet langer dan een maand of drie bewaren. Zaad moet vers zijn. Bewaar je het koel en droog (liefst bij een temperatuur onder 15 °C, maar wel vorstvrij, dan kun je het langer bewaren. Het beste lukt dat in een garage, tuinschuurtje en dergelijke. Hierboven noemden we al het verversen van fruitvoer. Eigenlijk geldt iets dergelijks ook voor zaadvoer.

Voer kopen
Als je voer koopt, heb je o.a. de keuze uit zaadvoer waarbij de schillen al van de zaden zijn verwijderd, en zaad waarbij dat niet is gedaan. Het eerste voer geeft veel minder afval en geknoei en de voedingswaarde qua gewicht is uiteraard veel hoger. Er zijn ook speciale voersoorten voor bijv. roodborstjes waarin gedroogde insectenlarven en stukjes fruit zitten. De algemene mixsoorten worden vooral door (grond)vogels gegeten, zoals vinken, groenlingen, duiven, merels, mussen, maar ook door o.a. roodborstjes.  GroenRijk heeft op dit gebied van alles voor je in voorraad, bijv. ook speciaal silovoer dat niet samenkleeft als het nat wordt. Je merk het: er is goed over nagedacht wat handig is en waar je de vogels echt een plezier mee doet.

TIP
Hang ook een paar vetbollen, pindacakes e.d. op. Ook daarvoor zullen de vogels je dankbaar zijn.

In kort bestek
Zo’n leuke vogelvoederkrans van GroenRijk laat je genieten van alle vogels die daarop afkomen. En zij genieten van wat jij ze aan broodnodig voedsel geeft. De krans bevat diverse soorten zaden die veel vetten, koolhydraten, mineralen en vitaminen bevatten. Verantwoord vogelvoer! Zo’n krans is ook een leuk cadeautje voor de feestdagen. Altijd welkom!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...