Groene planten

Groene planten

Graslelies en peperplantjes zijn prachtige, sterke kamerplanten die weinig vragen

Groene planten zijn heel rustgevend. Twee soorten die al heel lang hun waarde hebben bewezen zijn de graslelie (Chlorophytum) en het peperplantje (Peperomia). Van beide bestaan tientallen soorten en kweekvormen of cultivars. GroenRijk heeft als speciale aanbieding in deze week twee van die cultivars uitgekozen: de schitterend groen/wit gestreepte Chlorophytum comosum ‘Ocean’ en de donkergroene Peperomia obtusifolia ‘Green’. Beide zijn leuke, ijzersterke planten die niet meteen hun bladeren laten verslappen als je een keertje vergeet ze water te geven. De graslelie wordt in Duitsland zelfs wel ‘Sekretärinnenblume’ genoemd omdat niet iedere secretaresse altijd tijd heeft om naar de planten op haar werkplek om te zien. Deze planten hebben daar alle begrip voor. Dat geldt dus ook voor de peperplantjes. Beide bezitten namelijk een slim systeem om heel zuinig met water om te kunnen gaan. De Peperomia’s slaan dat op in hun vlezige, leerachtige bladeren, de Chlorophytum’s in hun dikke wortels. En als je weet dat ze ook niet graag in de volle zon staan, begrijp je hun uithoudingsvermogen.

Chlorophytum commosum ‘Ocean’, de bonte graslelie

Deze grasleliecultivar wordt ook wel ‘zebragras’ genoemd. Hij heeft lange, smalle, felgroene bladeren met witte buitenranden en is sinds 2002 op de markt. De groene oervorm van deze Chlorophytum werd ca. 1850 uit Zuid-Afrika in Europa ingevoerd (‘chlorophytum’ betekent ‘groene plant’). Die zie je bijna niet meer. Wel de wit gestreepte kweekvormen zoals de prachtige, sierlijke ‘Ocean’. Hét kenmerk van Chlorophytum’s is dat de planten zelf wel 60 cm hoog kunnen worden, maar dat ze lange, elegant overhangende bloeistengels kunnen vormen waaraan eerst kleine witte bloempjes verschijnen, gevolgd door  jonge plantjes (‘kindplantjes’). Een fantastisch gezicht, zeker als je ‘Ocean’ als hangplant toepast of in ieder geval zorgt dat die lange stengels met kindplantjes kunnen hangen. Want die gaan komen!      

Verzorging van graslelie ‘Ocean’

Zet (of hang) je ‘Ocean’ op een lichte plek, maar zeker niet in direct zonlicht. Fel zonlicht kan de bladeren verschroeien. Bij te weinig licht worden de witte bladstrepen minder helder. ‘Ocean’ doet het prima bij normale kamertemperaturen (18-25 °C), maar verdraagt lagere temperaturen ook (minimaal 2 °C). Het is een sterke plant. Geef tijdens de groei twee tot drie keer per week water (op kamertemperatuur), in de winter (als de plant in rust is) eenmaal per week. Overtollig water afgieten om rotten van de wortels te voorkomen. Geef één keer per veertien dagen plantenvoeding in het gietwater. Je ‘Ocean’ vindt het heerlijk om regelmatig besproeid te worden (met lauw water). Dat verwijdert ook meteen het stof van de bladeren. Omstreeks mei-juli worden de kleine, witte bloempjes gevormd. De wortelkluit neemt bij deze planten vrij snel in omvang toe. Hij groeit dan uit de pot. Plant hem dan over in een grotere pot (met

gewone potgrond) en doe daar een laagje hydrokorrels onderin. Als de bladeren bruin worden is de lucht te droog of hij heeft te warm gestaan (bijvoorbeeld boven radiatoren) of in te fel licht.

Peperomia obtusifolia ‘Green’, het peperplantje

Er zijn liefst 1600 soorten Peperomia’s uit de natuur bekend. Een klein deel daarvan is ook in cultuur, wat weer tal van kweekvormen heeft opgeleverd, waaronder allerlei bontbladige. De echte soorten stammen allemaal uit Midden- en Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en zelfs uit Florida in de USA en ze verschillen sterk van elkaar, maar één kenmerk hebben ze gemeen: de eigenaardige wormvormige, lange, dunne, witte of roomkleurige bloeiaren zonder schutbladen die laat in het voorjaar tot begin herfst verschijnen. Hoewel deze planten tot de bladplanten worden gerekend, bloeien ze dus wel degelijk. Peperomia obtusifolia-cultivars vormen vlezige, vrij dikke, glanzende, ovale tot omgekeerd eivormige bladeren aan vrij lange stengels. De planten worden niet hoger dan 30 cm. Als de planten bloeien steken de 5-7 cm lange bloeiaren boven de bladeren uit. Het zijn leuke, makkelijke en sterke planten die heel oud kunnen worden. Ze behoren allemaal tot de familie van de Piperaceae, waartoe ook de witte en de zwarte peper behoren, maar met Peperomia’s kun je je eten helaas niet kruiden.

Verzorging van peperplantje ‘Green’

De planten worden in een kweekpot (doorsnee 12 cm) verkocht. Pot hem over in een sierpot met onderschotel waarin overtollig gietwater kan weglopen. Giet dat water een halfuurtje na het water geven uit de schotel. Peperomia’s houden niet van langdurige nattigheid bij hun wortels. Ze laten dan hun blad vallen. Geef daarom pas water als de potgrond droog aanvoelt (even met een vinger voelen). De planten verdragen korte droogteperiodes heel goed. Zet de plant op een warme, lichte plek, maar niet in fel, direct zonlicht. Gewone kamertemperaturen zijn prima (18-25 °C). Zorg dat de nachttemperaturen ’s winters niet onder 13 °C zakken. Geef van april tot oktober eenmaal per maand vloeibare plantenvoeding in het gietwater.

TIPS

Chlorophytum commosum ‘Ocean’ is, net zoals alle andere graslelies, een uitstekende luchtzuiveraar. De plant neemt vervuilende gassen en stoffen uit de lucht op en zorgt dus voor schonere lucht in huis. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft ze op de lijst met luchtzuiverende planten voor toepassing in ruimtestations gezet.

Peperomia’s waren in april 2016 nog ‘woonplant van de maand’. In Brazilië worden Peperomia’s beschouwd als geluksbrengers.

In kort bestek

Deze week heeft GroenRijk twee ijzersterke bladplanten in de aanbieding: de bonte graslelie Chlorophytum commosum ‘Ocean’ en het volgroene peperplantje Peperomia obtusifolia ‘Green’. Planten waar je vanzelf van gaat houden. De ene sierlijk en gracieus, de andere compact en glanzend. Allebei heel aantrekkelijk. Zet ze licht, maar niet in fel zonlicht en geef regelmatig water. Het zijn dankbare planten, ook bij mensen met wat minder groene vingers. 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...