Klein- of grootbloemige viool

Klein- of grootbloemige viool

Van deze prachtig bloeiende bolletjes krijg je pas echt een lentegevoel

Violen zijn fantastische planten. Al lijken ze teer, dat zijn ze bepaald niet. Sommige zijn heel gevoelig en moeilijk te kweken, maar andere trekken zich zelfs niets aan van een tijdje vorst. Dat zijn de planten die GroenRijk nu bloeiend voor je heeft. Een koude periode zitten ze gewoon uit. Daarna bloeien ze onverdroten door. Of het ze niets uitmaakt. Violen komen over de hele wereld voor. In meer dan 400 soorten, nog meer ondersoorten en duizenden cultuurvormen. Sommige worden al honderden jaren gekweekt vanwege hun prachtige, vaak meerkleurige bloemen. Dat kweken van violen is iets waarin vooral Nederlanders en Engelsen een geweldige reputatie hebben opgebouwd. GroenRijk biedt nu uit die traditie een prachtige selectie van sterke klein- en grootbloemige violen aan (heel gelijkvormige grootbloemige F1-violen en bosviolen of hoornviooltjes die tot de Viola Cornuta Groep behoren). Voor welke van de nu aangeboden violen je nu ook kiest, vrolijk gekleurd zijn ze allemaal! De keuze is groot en je kunt ze heel makkelijk per zes in een handige draagtray meenemen. Ze behoren tot bepaalde hybridenseries met binnen zo’n serie wel bloemkleurverschillen, maar verder gelijke eigenschappen qua bloeitijd, bladvorm en -kleur, grootte, uiterlijk van de bloemen enz.

F1-hybriden

Misschien valt je bij de planten in de draagtrays vooral de grote gelijkvormigheid op. Dat komt door een heel speciale kweektechniek die zulke zogenaamde F1-hybriden oplevert. De planten worden in verschillende bloemgrootten (nu bij GroenRijk dus klein- en grootbloemige rassen) en kleuren aangeboden. Kies wat je mooi vindt!

Grootbloemige violen

Dit zijn tegenwoordig bijna allemaal hybriden met heel wisselende eigenschappen waarvan het overgrote deel wordt ingedeeld in de Viola Wittrockiana Groep. Deze zijn in de loop der eeuwen ontstaan uit allerlei kruisingen met inheemse soorten zoals het geurende Maarts viooltje (Viola odorata), het driekleurige viooltje (Viola tricolor) en soorten uit toen verre gebieden, zoals met Viola gracilis uit Noordoost-Griekenland. De laatstgenoemde soorten hebben van nature prachtige violette bloemen. Er is met violen enorm veel gebeurd. Het heeft geleid tot het ontstaan van de grootbloemige IJsviolen en de Aalsmeerse Reuzen met hun heel opvallende en vertederende ‘gezichtjes’ tot de grote, ronde, vaak een- of meerkleurige Hollandse en Zwitserse Reuzen die nu in de hele wereld worden geteeld en ook als F1-hybriden verkrijgbaar zijn. GroenRijk heeft als aanbieding in deze tijd van het jaar enkele van de sterkste series grootbloemige violen voor je klaar staan, maar je kunt natuurlijk ook voor de kleinbloemige bosviolen kiezen. Keus genoeg! 

Bosviolen

De bosviolen waar het deze week bij GroenRijk ook om gaat, worden ook wel miniviooltjes genoemd. Het zijn ook F1-hybriden, maar anders dan de grootbloemige violen, zijn het allemaal planten die tot de Viola Cornuta Croep behoren en dat zijn kruisingsproducten die in ieder geval hoornviooltjes (‘cornuta’ = ‘met een hoorn’) als oerouders hebben. Het enige echte hoornviooltje (Viola cornuta) komt uit de Pyreneeën en daar kun je ze nu nog in het wild vinden. Ze bloeien er blauw of soms enigszins geel. Bij de cultivars is iedere gewenste tint mogelijk. Daar hebben de kwekers wel voor gezorgd. Aan de achterkant van iedere bloem steekt een soort hoorntje naar buiten. Die kunnen bij de gekweekte planten verschillende maten hebben. Hun functie is niet helemaal duidelijk. Gedacht wordt dat het vooral nectarvaten zijn, waaruit de bestuivende insecten komen snoepen. Net zoals de grootbloemige violen die GroenRijk nu aanbiedt, zijn het planten die maandenlang uitbundig bloeien en zich weinig aantrekken van kou of slecht weer.

Sommige soorten violen vertonen iets merkwaardigs

In het voorjaar verschijnen bij sommige natuurlijke soorten onvruchtbare bloemen die dus geen zaad geven, maar later in het seizoen volgt dan een tweede bloeigolf met bloemen die rijkelijk zaad vormen. Die soorten wilde violen zaaien zichzelf daardoor heel gemakkelijk uit. Andere zijn juist heel moeilijk te kweken.

Gebruik vroeger en nu

Viooltjes hebben iets vertederends en teers over zich. Ze staan in de bloemensymboliek voor nederigheid, bescheidenheid en onschuld (vooral de witbloemige), maar vergis je niet: ook verleiding komt om de hoek kijken. Helemaal onschuldig is hun betekenis dus niet. Een mooie betekenis is ook: ‘ik denk aan je’. Vroeger kende iedereen die bloementaal. Viooltjes werden dan ook graag als veelzeggende corsages of als kleine ronde boeketjes (‘posies’) gedragen. Altijd met een kransje groene blaadjes er omheen. Vioolbloempjes kun je ook eten. Ze smaken friszoet. Lekker door de sla (of erover gestrooid), maar ook prachtig als decoratie op de borden. Succes verzekerd!

Toepassing en  verzorging 

Violen hebben vochtige grond nodig en staan liever wat koeler dan warm. Zon mag best, maar niet de hele dag. Plant ze in voedzame, niet te lang nat blijvende grond in je tuin of in potten, bakken of schalen. Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt, maar zorg ook voor goede drainage in de pot of bak. Geef planten in pot of bak eens per veertien dagen plantenvoeding. In verse standaard potgrond zit al voeding voor de eerste zes weken.

TIP

Plant je violen zo dat je ze goed kunt zien. Het zijn kleine, enorm lang bloeiende juwelen waar je maximaal van kunt genieten. Helemaal als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Dan bloeien ze nog veel langer!

Leuke, vrolijke, uitbundige, oersterke groot- of kleinbloemige, echte F1- violen, nu bij GroenRijk uiterst aantrekkelijk geprijsd, plantklaar meeneembaar per zes in handige draagtray. In diverse kleuren. Ze bloeien als de beste, onverstoorbaar, maandenlang. Plant ze in potten, bakken, schalen of de volle grond van je tuin. Violen zijn overal en altijd prachtig!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...