Areca-palm, een luchtzuiverende werking

Areca-palm, een luchtzuiverende werking

Ja, de bladeren van de Areca-palm hebben een luchtzuiverende werking

Deze vederpalm wordt vaak Areca-palm genoemd, maar deze Afrikaanse soort behoort niet meer tot de Areca’s, zelfs niet meer tot het palmengeslacht Chrysalidocarpus, waar hij heel lang de enige soort van was. Nee, de heren en dames plantkundigen hebben besloten dat hij nu Dypsis moet heten, met opnieuw maar één soort: Dypsis lutescens. De echte Areca’s komen uit Azië, de Dypsis (vroeger dus Chrysalidocarpus) komt oorspronkelijk alleen voor op het Afrikaanse eiland Madagascar en heeft van daaruit de wereld als exotische kamerplant verovert. Het is geen hoge, stamvormende palmsoort, maar hij vormt zich uitbreidende groepjes stengels vanuit de wortels. Aan die stengels verschijnen de 90-120 cm lange, geveerde bladeren die afvallen als ze hun werk hebben gedaan en nieuwe bladeren hun taak van lichtenergie-omzetters overnemen. Aan oudere stengels zijn duidelijk de littekens van oude, afgevallen bladeren te zien.

De Dypsis lutescens (laten we hem maar gewoon Areca-palm noemen) groeit langzaam en kan heel oud worden. Op een lichte plek en bij normale kamertemperaturen zal hij 15-20 cm per jaar groeien. De plant kan met zijn bebladerde stengels een eindhoogte van ca. 200 cm bereiken, maar het aantal stengels in de pot zal dus toenemen.

Verzorging
Zet je Areca-palm op een lichte plek, maar niet in fel zonlicht. De winterzon is niet zo fel, winters zonlicht kan deze palm in de kamer of serre wel hebben. Zorg ervoor dat de (nacht)temperatuur niet onder de 13 °C zakt. Lagere temperaturen zijn te koud voor de Areca-palm. Zorg dat de potkluit (ook ’s winters) altijd vochtig blijft en zorg voor een voldoende hoge luchtvochtigheid. Zo nu en dan het blad besproeien is heel goed, ook om het stof van de bladeren te verwijderen. Geef royaal water op de wortels, laat rustig uitlekken en giet overtollig lekwater naderhand weg. De plant houdt niet van ‘natte voeten’. Het is voor het verzorgingsgemak aan te raden de plant in een sierpot op een onderschotel te zetten (GroenRijk heeft keuze in potten-met-schotels genoeg). Geef bij wat lagere temperaturen ook wat minder water. Doe tijdens de groeiperiode om de veertien dagen vloeibaar plantenvoedsel (voor groene bladplanten) in het gietwater. De rustperiode van deze palm valt bij ons in de winter.

Oudere planten kunnen gaan bloeien. Ze vormen dan de ook van andere palmsoorten (zoals bij de dadelpalmen) bekende trossen bloemen waaruit naderhand de besachtige, goudgele vruchten ontstaan. Kwekers gebruiken de zaden uit deze vruchten voor het opkweken van jonge palmen, maar de Areca-palm wordt ook wel vermeerderd door grondscheuten los te nemen en die apart op te kweken. Zowel het zaaien als het apart oppotten van grondscheuten (die dan beworteld moeten zijn) gebeurt in het voorjaar.

Zuiverende werking
De Areca-palm geldt als een van de kamerplanten die ook graag in kantoorachtige werkomgevingen worden toegepast omdat vervuilde lucht erg goed wordt verdragen. Sterker nog: deze palm filtert de vervuilende deeltjes uit de lucht die door de bladeren wordt ingeademd en heeft daardoor een luchtzuiverende werking. De plant heeft er zelf totaal geen hinder van en zet de voor ons slechte luchtdeeltjes om in groene groei. Door de ruimtevaart-organisatie NASA is onderzoek gedaan naar de luchtzuiverende werking van planten en daarbij bleek dat de Areca-palm met name xyleen en tolueen erg goed wegzuivert uit de lucht. Beide zijn giftige oplosmiddelen die vooral in verven, harsen, inkten e.d. worden toegepast. Behalve een uitstekende luchtreiniger bleek de Areca-palm ook een perfecte luchtbevochtiger te zijn: een wat grotere plant dampt gemakkelijk 1 liter water per 24 uur uit in de omringende lucht.

De bladeren
De mooie, lange bladeren aan de oranjegele stengels (met opvallende diepe groeven) bestaan uit een middennerf met daaraan tot 60 cm lange, geelachtig groene, smalle deelblaadjes die tamelijk stijf aandoen, maar vaak een elegante uitbuiging vertonen. In Amerika wordt de plant vanwege die (met wat fantasie) als vlindervleugels gevormde bladeren wel ‘Butterfly Palm’ genoemd.

Een andere, heel bekende Areca-palm
Tot de echte Areca-palmen behoort de Aziatische betelpalm (Areca catechu), heel bekend bij Indische Nederlanders, waarmee de ‘sirih-pruimen’ worden gemaakt waarop in Zuidoost-Azië vanwege de stimulerende werking wordt gekauwd, maar die ook de tanden rood kleuren.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...