Aardbeien in hangpot

Aardbeien in hangpot

Voor een leuke hangpot waaruit heerlijke aardbeien groeien, is altijd plek

Hangaardbeien zijn heel lekker. En zo’n pot waarin aardbeiplanten bloeien, terwijl er ook al vruchten aan rijpen, is een geweldig feestelijk gezicht. Groen, rood en wit: de kleuren van de Italiaanse vlag. Zuidelijk temperament. Vakantiegevoel. Dat is wat zo’n hangpot met aardbeiplanten je (behalve vruchten) ook geeft. Aardbeiplanten, want er staat op het pot-cover wel ‘Aardbeienplant. Kweek je eigen aardbeien’ maar in elke pot zijn niet één, maar liefst drie aardbeiplanten opgekweekt. Daardoor kun je veel meer aardbeien oogsten dan van één plant. Bovendien gaat de oogst heel lang door, want het zijn doordragers. Dat betekent dat de planten niet alle aardbeien in één keer produceren, maar daar maandenlang mee doorgaan. Zo’n hangaardbeienpot is een echte snoeppot! Elke keer een aardbeitje! Smullen maar! En vanwege de hoeveelheid aardbeien die er aan de lange stengels ontstaan heb je ook regelmatig genoeg vruchten voor een toetje of een taart. Heb je jonge kinderen of kleinkinderen? Geef ze dan elk hun eigen hangaardbeienpot. Wedden dat ze daar heel blij mee zijn?! En zonder dat ze het in de gaten hebben, gaan ze dan ook nog van planten houden en ze verzorgen. Spelenderwijs!  Ze kijken bij jou de kunst wel af.

Het zijn doordragers én hangers

Alle aardbeiplanten zijn meerjarig. Ze blijven meer jaren productief. Alleen vormen ze na een paar jaar steeds minder vruchten. Dan worden ze meestal vervangen.

Er zijn bij de aardbeien twee hoofdgroepen te ontdekken: planten die eenmaal per jaar vruchten dragen (junidragers) en doordragers.  Daarnaast zijn er wel meer groepen, zoals bosaardbeien, maar die zijn iets minder bekend.

De eenmaal dragende rassen vormen in vrij korte tijd hun bloemen en daarna al hun vruchten. Daar oogst je dan zo’n vier weken van. Daarna stoppen ze en heb je er de rest van het jaar weinig meer aan. Dan zijn ze alleen maar mooi groen. Dat is trouwens  niet helemaal waar, want je kunt heel lekkere thee van aardbeibladeren trekken. Heerlijk samen met wat munt. Want aardbeienblad is eetbaar! Ook mooi als eetbare garnering of door de sla. En met wat honing: hhmmm!

Doordragers hebben een ander vruchtgedrag. Die vormen vier tot vijf maanden lang steeds nieuwe bloemen – dus minder tegelijk dan de eenmaal  dragende rassen, maar je hebt er daardoor veel langer plezier van. Bij doordragers zie je bloemen en vruchten tegelijk. Doordragers vormen een andere rassengroep dan de eenmaal dragende aardbeien.

Maar er zijn meer verschillen: de aardbeien in de potten die GroenRijk nu aanbiedt zijn niet alleen doordragers, maar ook hangaardbeiplanten. Voor de vruchten en de smaak maakt dat niet uit, maar hangaardbeien hebben een wat andere groeivorm. Die maken veel langere en sierlijk uit de pot hangende stengels waaraan de bloemen en vruchten verschijnen. Doordat de heerlijk sappige vruchten zwaarder zijn gaan de stengels met vruchten hangen. Onder de mooie witte bloempjes staan ze meestal nog rechtop. Net zoals bij de drietallige bladeren: elk blad – eigenlijk een samengestelde bladschijf – bestaat uit drie aparte deelblaadjes.

Weet je dat aardbeien ook geneeskrachtig zijn?

Als je te lang in de zon hebt gezeten – beter van niet, maar het kan gebeuren – krijg je last van zonnebrand. Leg dan schijfjes aardbei op de rode plek (of gebruik een geplette aardbei) en je hebt er veel minder last van. Het branderige gevoel verdwijnt. Omdat aardbeien bijzondere looistoffen bevatten, zijn ze ook heel geschikt om wonden te helen of zweertjes te genezen. Aardbeisap heeft ook een sterk bloedreinigende werking. Oergezond dus en omdat jij je aardbeien in de hangpot niet met pesticiden bespuit, ben je daar helemaal zeker van! En het klinkt misschien raar, maar je kunt je aardbei gerust mét het kroontje opeten! Dat is namelijk heel gezond voor je maag en ingewanden! Zonde om dat weg te gooien (zoals bijna iedereen nog doet). Het kroontje smaakt een beetje naar spinazie.

Hoe je de planten in hun pot het beste kunt verzorgen

Het zijn vrij grote potten. Ze hebben bij GroenRijk een doorsnee van liefst 21 cm. Dat is meer dan gemiddeld. Dat betekent dat de planten in hun speciaal door de kweker toegepaste potgrond goed kunnen wortelen en heel gezond uitgroeien en leven. Door de wat grotere potmaat blijft de potgrond ook wat langer vochtig. Hang de pot op een lichte, liefst zonnige plek ergens tegen een wand, schutting, muur, paal, balk of wat ook. Als hij maar kan hangen. Zorg dat de potgrond niet uitdroogt. Geef de planten als je ermee thuiskomt, meteen voor de eerste keer water en giet opnieuw als de potgrond wat droger begint aan te voelen (even met je vinger voelen). Maak de grond in de pot niet kletsnat. Als de wortels te lang nat zijn of zelfs vrij langdurig onder water staan, worden ze bruin en gaan ze dood. Maar geef bij langdurig droog weer wel extra water. Zorg daarom altijd dat overtollig water onder uit de pot kan weglopen.

Je hangaardbeiplanten kunnen enkele jaren meegaan. Vergeet niet om regelmatig te mesten. Geef wekelijks een portie kaliumrijke plantenvoeding. Die mag ook vloeibaar zijn en met het gietwater worden gegeven. Liefst organische mest. GroenRijk heeft de goede soorten voor je in voorraad. In het late najaar verbruinen de bladeren langzamerhand, maar de planten kunnen de winter prima overleven als je de pot een beetje beschermd. In het voorjaar lopen ze dan weer uit en begint een nieuwe ronde bloemen en vruchten.

In kort bestek

Heerlijk maandenlang zelfgeteelde aardbeien snoepen! Dat kan met de grote potten met doordragende hangaardbeien  (Fragaria) die GroenRijk deze week aanbiedt. Pot ophangen op een zonnig plekje, regelmatig water en kaliumrijke voeding geven en smullen maar. 4 tot 5 maanden lang en volgend jaar van de zelfde planten opnieuw, want je kunt ze prima laten overwinteren. Oergezond, leuk en lekker. Kinderen vinden  dit ook geweldig.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...