Lentebloeiers

Lentebloeiers

Ja, deze prachtige lentebloeiers hebben weinig water nodig

Rijk bloeiende, prachtige bolgewasjes in een leuk, decoratief houten bakje van 21 × 21 cm. GroenRijk heeft ze nu voor je. Duidelijk bedoeld om in huis van te genieten. Het zou eventueel buiten kunnen (op het terras of balkon), maar daarvoor is het vaak nog net te koud. Je hebt er niets aan als de bloemen bevriezen! GroenRijk biedt je de keuze uit verschillende soorten nu bloeiende bolletjes: blauwe druifjes (Muscari ), heerlijk geurende hyacintjes (Hyacinthus) of gele narcisjes (Narcissus ‘Tête-à-tête’). Echte voorboden van beter, heerlijk voorjaarsweer en zon. Precies wat je nu nodig hebt en je kunt er ook iemand anders blij mee maken. Zo’n bloeiend bakje is ook een geweldig cadeau!

Hyacinten
Heerlijk om je kamer ook met geur op te fleuren! Zo’n bakje met vrij kleine hyacintenbollen is minstens zo mooi als enkele grote exemplaren waarvan de (te) zware trossen vaak moeten worden gesteund. De bolletjes steken ook in het bakje altijd voor een deel boven de grond uit. Dat hoort zo bij hyacinten. De grond moet vochtig blijven, maar mag niet te nat zijn. De kwekers hebben de ingeplante bolletjes eerst zes weken op een donkere plek gehouden bij een temperatuur van maximaal 10 °C. In die periode zijn ze goed beworteld. Daarna zijn de planten geleidelijk aan meer licht gewend en werd de grond nog steeds vochtig gehouden. Ze hebben koel gestaan tot er bloemknoppen zichtbaar werden. Daarna zijn ze warmer en nog lichter gezet. Zet je bakje met hyacinten ook thuis op een lichte plek in je warme kamer. De heerlijke bloemengeur zal dan door de hele ruimte trekken. Zorg dat de grond in het bakje steeds iets vochtig blijft. Je zult wekenlang plezier hebben van de bloemen. Als de bolletjes uiteindelijk  zijn uitgebloeid, kun je het bakje op een minder prominente, maar wel lichte plek zetten tot je de bolletjes in het voorjaar (als de kans op vorst is geweken) in de tuin uitplant. Voor kamercultuur zijn ze niet meer te gebruiken, maar in de tuin kunnen ze het voorjaar erop weer bloeien. Laat de gootvormige bladeren in alle rust vergelen en afsterven.

Blauwe druifjes, ook druifhyacintjes genoemd
Als blauw je lievelingskleur is, kies je natuurlijk voor het bakje met blauwe druifjes. De bloemtrosjes lijken inderdaad wel iets op omgekeerde trosjes miniatuurdruiven. De meest bekende soort is Muscari armeniacum uit Macedonië, Roemenië en de Kaukasus. In het wild en in de tuin bloeit dit lieflijke bolgewas in april-mei. Er zijn tal van cultivars uit ontwikkeld, ook wit bloeiende, maar de meeste hebben een blauwe tint behouden. De bolletjes in het bakje hebben een speciale behandeling van de kweker gekregen en bloeien nu al. De bloempjes kunnen heel licht geuren. Houd ook bij de blauwe druifjes (ook in het wit verkrijgbaar) de grond in het bakje iets vochtig (een paar keer per week even met je vinger voelen en water geven als dat nodig blijkt) en zet het bakje op een lichte plek. Je kunt ook deze bolletjes als ze zijn uitgebloeid, in het voorjaar in de tuin planten en daar laten verwilderen. Dan kun je er nog jaren plezier van hebben. Een plek in lichte schaduw bij heesters is prima.

‘Tête-à-tête’-narcisjes
Deze prachtige dwergnarcisjes behoren tot de Narcissus Cyclamineus Groep. De soort N. cyclamineus groeit in het wild op vochtige bergweiden in Spanje en Portugal. ‘Tête-à-tête’ wordt niet hoger dan 15 cm en bloeit met meerdere (1-3) felgele trompetbloempjes per steel. De trompetjes kleuren tijdens het uitbloeien wat meer oranje. De dekblaadjes van de bloempjes wijzen iets naar achteren. Ook deze plantjes staan in huis graag licht en in iets vochtig gehouden grond. Na de bloei kunnen ze in het voorjaar in de tuin worden geplant op een vochtig plekje waar niet de hele dag de zon op staat. Ze zullen er schitterend verwilderen en nog jarenlang heel vertederend bloeien.   

TIP
Gooi het houten bakje niet weg als de bolletjes er uit zijn. Je kunt hem straks weer prachtig met voorjaarsbloeiers (Primula’s bijv.) beplanten. Dat is pas duurzaam hergebruik.

In kort bestek
Het voorjaar begint nu al – in de winter – met bloeiende bolletjes in huis. Bijvoorbeeld met de decoratieve houten bakjes met bloeiende blauwe druifjes (Muscari), heerlijk geurende hyacinten of de lieflijke ‘Tête-à-tête’-trompetnarcisjes die GroenRijk nu voor je heeft. Heel makkelijk te verzorgen en de bolletjes kun je later in de tuin laten verwilderen. Ook leuk als cadeau!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...