Klokjesbloem

Klokjesbloem

Ja, deze klokjesbloem is een rijkbloeiende plant die ook in lichte schaduw groeit

Er bestaan meer dan 300 soorten klokjesbloemen (Campanula). Ze groeien allemaal in de gematigde klimaatzone op het noordelijk halfrond van onze aarde. De grootste soortenconcentratie is te vinden in de landen rond de Middellandse Zee (vooral op de Balkan) en in de Kaukasus (bij de Zwarte Zee). Er zijn kruipende soorten en manshoge. De meeste groeien in sappige weiden of hooggelegen bergweiden, enkele in bossen. Van veel soorten zijn zeer interessante cultivars ontwikkeld. GroenRijk heeft deze week de prachtige, rijk bloeiende cultivar ‘Get Mee’ ® van de soort Campanula portenschlagiana als kamerplant in de aanbieding. Deze soort stamt oorspronkelijk uit zonnig Dalmatië, de kuststreek van Kroatië aan de Adriatische Zee.


Campanula portenschlagiana is een van de beste soorten klokjesbloemen als het om het verdragen van droogte gaat. Deze soort groeit graag tussen los gesteente, wordt in Zuid-Europa veel in droog gestapelde keienmuren aangetroffen en staat bekend als een van de betrouwbaarste, rijkst bloeiende soorten voor de rotstuin. Deze plant doorstaat verbluffend lang een gebrek aan water en houdt het ook op wat minder lichte plekken heel lang uit. Vandaar dat de speurende blikken van de kamerplantenkwekers bij deze tuinplant bleven hangen. Dat zijn immers ideale eigenschappen voor een kamerplant. Ze zijn ermee gaan experimenteren en hun vermoeden bleek waar: diverse cultivars van C. portenschlagiana bleken royaal te voldoen aan alle eisen die redelijkerwijs aan  kamerplanten mogen worden gesteld. Daarin volgen ze een als kamerplant reeds vanouds vertrouwd familielid, namelijk de Ster van Bethlehem, wat ook een  klokjesbloem is (Campanula isophylla).

‘Get Mee’®, niet ‘Get Me’
Die dubbele ‘ee’ blijft een raadsel, maar ‘Get Mee’ is echt de Amerikaanse naam voor deze klokjesbloem die nu ook in Europa onder die naam wordt gekweekt en verhandeld. In de jaren ’60 van de vorige eeuw begon de Amerikaan Poul Madsen al Campanula’s als potplant te kweken. ‘Get Mee’ is ook in zijn kwekerij ontstaan. Het is een beschermde rasnaam, vandaar die ®. Het is een plant die korte (tot 10 cm lange) opgaande stengels vormt met glanzende, groene, lepelvormige tot hartvormige blaadjes met duidelijk getande randen. Daartussen verschijnen bloeistengels (tot 15 cm lang) die tijdens de bloei vol zitten met ongeveer een halve centimeter grote, violette, wijd openende, intens violetblauwe of witte klokjesbloemen die een duidelijke verdiepte ‘geul’ in de bloemblaadjes vertonen. De plant heeft ook verspreid voorkomende, groene haren. De soort bloeit in de natuur in juni-juli met nabloei in september. Bij ‘Get Mee’, die als kamerplant wordt gehouden, is dat anders. Die bloeit nu al rijk en langdurig. Een juweel in huis en heel makkelijk te verzorgen.

Verzorging
De Campanula ‘Get Mee’® die je nu koopt, is eigenlijk een zeer winterharde vaste plant die nu door de kweker vervroegd in bloei is gebracht. Als deze prachtig bloeiende mini-plant is uitgebloeid, kun je hem zondermeer in de volle grond van je tuin planten. Zet hem in z’n pot in huis wel licht, maar niet in fel zonlicht. Een normale kamertemperatuur is prima. Zorg dat de potgrond niet helemaal uitdroogt. Geef water als de grond in het potje droog aanvoelt. Eenmaal per week gieten is meestal genoeg. Doorlekkend water afgieten, ‘Get Mee’® houdt niet van langdurig natte voeten. Geef tijdens de groei en bloei eenmaal per veertien dagen plantenvoeding in het gietwater. Hij kan ook als potplant jarenlang meegaan. Laat hem dan koel overwinteren en verpot in het voorjaar in goede, verse potgrond. Hij zal dan meestal in zijn natuurlijke bloeiperiode weer in bloei komen. In de tuin zal ‘Get Mee’® zich via ondergronds kruipende uitlopers langzaam uitbreiden. Als hij het naar zijn zin heeft, kan hij met zijn frisgroene blaadjes muurtjes overgroeien en die in de zomer met bloemen overdekken.

TIP
Haal uitgebloeide bloempjes weg. Daarmee verleng je de bloeiperiode nog eens extra.

In kort bestek
De prachtige, vertederende, weinig eisende mini-klokjesbloem Campanula portenschlagiana ‘Get Mee’® wordt nu rijkbloeiend (blauw of wit) door GroenRijk als kamerplant aangeboden, maar kan na de bloei in de tuin worden geplant voor zomerbloei in volgende jaren. Het is in feite een oersterke, zeer droogteresistente, winterharde vaste plant die ook in lichte schaduw groeit.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...