Warme vakantiedromen met citrusbomen

Warme vakantiedromen met citrusbomen

Met hun geurende bloesems en kleurige vruchten geven citrusbomen karakter en een zuidelijke sfeer aan je tuin. We hebben een aantal makkelijke soorten voor je op een rijtje gezet. Sommige kunnen gewoon in de volle grond. 

Zonnebaden

Citrusbomen houden van de zon! Geef je boom dus een lichte en beschutte plek in je tuin of op je terras. Vlak bij een zuidelijke muur is ideaal. Hoe meer zon de boom krijgt, hoe minder kwetsbaar hij zal zijn. Als de temperatuur hoog genoeg is, worden de vruchten rijp en kun je ze lekker eten.

Bikkels
De volgende citrussoorten kunnen wel wat vorst verdragen en zullen de grootste overlevingskans in de volle grond hebben:
 

  • Wilde citroen (Poncirus trifolia): deze citrus kan vorst van -20 graden aan. De takken krijgen stekels en groeien snel. De vruchten zijn zuur en bitter. Vaak wordt alleen de schil in recepten gebruikt.
     
  • Satsuma (Citrus unshiu 'Satsuma Okitsu'): een boom met platte mandarijnen en weinig pitjes die tot -12 graden winterhard is.
     
  • Chinese Kumquat (Citrus japonica): de kleine, langwerpige vruchtjes van deze citrus worden ook wel dwergsinaasappels genoemd. Je eet ze met schil en al. Er zijn soorten te koop die tegen -10 graden vorst kunnen.

Kuipplanten
Veel andere citrusbomen kun je het beste als kuipplanten in een decoratieve pot neerzetten. Bekende soorten zijn: sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen. In september haal je ze naar binnen en zet je ze op een koele, lichte plek zoals een onverwarmde kamer in huis.

Minder bekende kuipplanten
Ook deze citrusbomen met kleine vruchten zijn leuk om te ontdekken:

  • Bittersinaasappel (Citrus aurantium): bittere, kleine sinaasappels die je vooral in recepten als marmelade kunt gebruiken.
     
  • Calamondin (Citrus mitis): de vruchtjes lijken op mandarijnen. De smaak zit tussen citroen en sinaasappel in. Deze soort kan goed in de huiskamer overwinteren.

Citruszorg

  • Gebruik bij het planten van een citrusboom mediterrane potgrond of potgrond voor citrusplanten.
     
  • Voordat je de boom plant, haal je de kluit uit de kweekpot en spoel je hem af.
     
  • Geef in het groeiseizoen regelmatig mest voor citrusplanten of mediterrane planten.
     
  • Geef in de lente en zomer regelmatig voldoende water, zeker bij warm weer.
     
  • Bescherm bomen die jonger dan 6 jaar zijn tegen (nacht)vorst. Daarna kunnen ze wat meer aan.

Fijne tuinvakantie!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...