Klein pampasgras, groots effect

Klein pampasgras, groots effect

De witte pluimen en lange smalle bladeren van de Cortaderia selloana 'Pumila' dansen sierlijk op het ritme van de wind. Dit compacte pampasgras kan goed tegen vorst en groeit prima op vrijwel iedere bodem.

 

Pluizige pluimen

Pampasgras (Cortaderia) groeit vooral op drogere Zuid-Amerikaanse berghellingen en grasvlaktes of pampa’s. Er bestaan zo’n 25 wilde soorten. Vooral de Cortaderia selloana is, met haar grote pluimen en lange bladeren, een indrukwekkende plant in je tuin. De stengels van grotere soorten kunnen tot wel 300 cm hoog reiken. Voor de kleinere tuin of op je terras is de gekweekte Pumila een prima keus. Dit pampasgras houdt het bij 120 tot 150 cm en blijft in een pot nog wat kleiner.


Vrouwelijke charme

De Cortaderia selloana 'Pumila' is een tweehuizige plant, wat betekent dat er mannelijke én vrouwelijke planten van deze soort bestaan. Vooral de vrouwelijke planten hebben een mooie bloeiwijze met sierlijke bloempluimen, vandaar dat tuinders vooral deze kweken door vermeerderen. De Pumila bloeit van augustus tot in oktober. Tijdens een nazomer met rustig weer kunnen haar witte bloemen nog maanden mooi blijven. De gedroogde pluimen staan ook mooi in een hoge vaas. 


Scherpe sierlijke bladeren

Pampasgras is een hele makkelijke plant. Ze groeit prima op allerlei grondsoorten, zolang die goed doorlatend is. Ook kan ze goed tegen wind en wat winterse kou. Grotere soorten kunnen prima alleen een deel van je tuin opsieren, maar met de compactere Pumila kun je wat meer kanten op. De scherpe, smalle bladeren van dit siergras zijn opvallend langwerpig en hangen mooi breed over. In het naseizoen kleuren ze van donkergroen naar gelere tinten.


Overal thuis

Pampasgras voelt zich op vrijwel iedere grondsoort thuis. Met deze tips geniet je jarenlang van je sierlijke Cortaderia selloana 'Pumila':

  • Plant dit siergras op een plek in de volle zon, of met wat lichte schaduw.
  • Verwijder de bladeren niet tijdens de winter. Ze vormen een goede bescherming tegen de kou.
  • Vooral de jonge planten moet je beschermen tegen vrieskou. Bind de droge bladeren samen en bescherm de onderkant met bijvoorbeeld stro of bladeren.
  • Knip na de winter de oude en dode bladeren en stengels weg, of snoei de plant terug tot een hoogte van ongeveer 30 cm, zodat zij weer opnieuw kan gaan groeien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...