Vrolijke kuifjes op de lavendel

Vrolijke kuifjes op de lavendel

De frivole en heerlijk geurende kuiflavendel (Lavandula stoechas) heeft prachtige schutblaadjes die als een trots kuifje bovenop de aren staan. Ze is geweldig populair onder tuinliefhebbers en ook vlinders en bijen zijn er dol op! 

 

Vlinderfavoriet

De heerlijk geurende Lavandula stoechas of kuiflavendel heeft fijne grijsgroene, naar den geurende, bladeren en hoge, meestal blauwpaarse aren. Ze wordt ook vlinderlavendel genoemd en trekt, naast veel vlinders, ook bijen en hommels naar je tuin. Oorspronkelijk komt dit struikje voor in het Middellandse Zeegebied. Bovenop de langwerpige aren heeft ze ook nog een pluimpje of kuifje van enkele schutblaadjes, alsof er een fel gekleurde vlinder even uitrust op de bloem. Ze wordt maximaal 50 tot 70 cm hoog, bloeit al vanaf mei en kan tot in september prachtig in kleur blijven. 

 

Winter-grijsgroen

De kuiflavendel past in vrijwel iedere tuin. Ze staat prachtig in de border, de rotstuin, de kruidentuin of als haagje. De lage heester is wintergroen, maar niet geheel winterhard. Daarom is ze erg geschikt om in een kuip of pot op je terras of balkon te plaatsen. Tijdens strenge vorst zet je haar dan op een koele, vorstvrije en droge plek. Bescherm je kuiflavendel in de volle grond goed bij vorst, bijvoorbeeld met blaadjes en takjes, stro of jute. 

 

Compact laten bloeien

Lavandula stoechas heeft maar weinig onderhoud nodig. Met deze tips hou je haar jarenlang in topvorm.
•    In de volle grond heeft dit struikje een zonnige, beschutte plek nodig in normale, licht humusrijke en goed doorlatende grond. Vooral in de winter moet ze niet te nat staan.
•    De kuiflavendel houdt er van als je haar jaarlijks wat extra kalk geeft. Als ze in een pot staat, verwen je haar in de zomer met af en toe wat extra voeding voor lavendelplanten.
•    Knip na de bloei de uitgebloeide aren weg en een klein stukje van de takken. Eind maart of begin april kun je de lavendel stevig terugsnoeien tot 15 cm boven de grond. Zo voorkom je verhouting en blijft de struik compact.

 

Kleurige keuze

Er bestaan verschillende prachtige gekweekte Franse lavendelsoorten zoals de blauwpaarse Lavandula stoechas 'Pedunculata', de 'Anouk Pink' met een wat rozige kuif, en de witte 'Snowman'. Kies zelf jouw favoriet of neem ze gewoon allemaal!
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...