Lavandula angustifolia 'Hidcote': mediterrane klassieker

Lavandula angustifolia 'Hidcote': mediterrane klassieker

De Lavandula angustifolia 'Hidcote' heeft fantastische blauwpaarse bloemen en grijsgroene bladeren. Met haar heerlijke geur trekt ze bijen en vlinders als een magneet aan.

 

De populairste lavendel

Lavandula angustifolia 'Hidcote' is een vrij compact en sterk vertakt struikje met opstaande slanke aren vol heldere, paarsblauwe bloemetjes met een heerlijke geur: geen wonder dat het één van de meest gebruikte lavendelsoorten is. Deze dwergheester wordt ook wel echte lavendel, gewone lavendel of smalbladige lavendel genoemd. Ze groeit oorspronkelijk in Zuid-Europese landen op wat droge, rotsige bodem en werd al in de oudheid geteeld. De gecultiveerde 'Hidcote' bloeit vanaf juni tot augustus en haalt een maximale hoogte van 40 tot 50 cm, inclusief de hoge aren.

 

Wintergroene multitasker

Niet alleen de bloemen van echte lavendel hebben een heerlijke geur, ook de grijsgroene bladeren zijn aromatisch. Je kunt er het hele jaar van genieten, want de 'Hidcote' is goed winterhard en vaak ook wintergroen. Tijdens de bloeiperiode trekt zij opvallend veel vlinders, bijen en hommels aan. Ze staat prachtig in een pot op je terras, in een rotstuin, de moestuin én in de border of als laag haagje, bijvoorbeeld langs een zonnig pad. Plaats dan zo’n 4 tot 5 plantjes per meter. Als je een mooi bloemenveldje wilt aanleggen, denk dan aan zo’n 7 tot 9 planten per m².

 

Hints voor de 'Hidcote'

Veel onderhoud heeft je Lavandula angustifolia 'Hidcote' niet nodig:

  • Lavendel houdt van een lekker warme en zonnige plek, maar groeit en bloeit ook in de halfschaduw.
  • Plant de 'Hidcote' in neutrale tot iets kalkrijke, maar vooral goed doorlatende grond.
  • De mediterrane struik kan prima tegen droogte, maar laat bij lange droge periodes de grond niet helemaal uitdrogen.
  • Geef lavendel in een pot in het voorjaar wat extra voeding voor lavendelplanten.
  • Houd de plant compact door na de bloei de uitgebloeide aren weg te knippen. Eind maart kun je de struik goed terugsnoeien, maar knip zeker niet al het blad weg.

 

Nog meer kleuren

Verschillende gekweekte soorten Lavandula angustifolia 'Hidcote' hebben verrassende kleuren. Naast de soort met paarsblauwe bloemen, kun je ook kiezen voor de 'Hidcote Pink' met wat meer roze bloemen en de 'Hidcote White' met witte bloemen. Zo past lavendel echt overal!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...