Vlijtig liesje

Vlijtig liesje

Ja, deze Vlijtig Liesjes willen regelmatig water en staan graag in volle zon of lichte schaduw

Het oorspronkelijke Vlijtig Liesje (Impatiens walleriana) komt uit tropisch Oost-Afrika. Deze plant wordt al eeuwenlang door kwekers in Europa als schaduw- en vochtminnende perkplant gekweekt, maar de planten zijn heel lang nauwelijks veranderd. Het aantal kweekvormen van deze rijkbloeiende planten bleef klein, er werd weinig mee geëxperimenteerd. Halverwege de vorige eeuw veranderde dat plotseling. Dat kwam vooral door de introductie van de wat forsere New Guinea-Impatiens (Impatiens hawkeri) die inheems is op Nieuw-Guinea (het grote eiland ten noorden van Australië dat voor de helft als Irian jaya deel van Indonesië uitmaakt. Daarmee werden allerlei series nieuwe cultivars met geweldige nieuwe eigenschappen ontwikkeld, die stormenderhand de markt veroverden. Ze worden allemaal ook Vlijtig Liesje genoemd. De ontwikkeling ging het snelst in de USA, waar de plant bijna opnieuw werd ‘uitgevonden’, zo groot waren de vorm- en kleurverschillen. Met als resultaat dat de petunia’s en afrikaantjes al snel als meest geliefde zomerse perkplanten werden voorbijgestreefd.

Geweldige eigenschappen
New Guinea-Vlijtig Liesjes groeien vooral goed in de zon, maar ook in lichte schaduw, dus ook op plekken waar andere zomerbloeiers het minder naar hun zin hebben. In iedere tuin komen zulke plekken voor. Bovendien bloeien deze planten ongelooflijk lang en rijk. Zolang ze maar genoeg water krijgen, verschijnen de bloemen van half mei tot de nachtvorsten daar in het najaar een eind aan maken. Er zijn weinig planten die dat ook zo lang volhouden! Nog een groot voordeel: een regenachtige zomer of langdurig regenweer doet ze niks! Vergelijk dat eens met soorten zoals Petunia of Zinnia. Ook groeien ze goed in iedere soort (pot)grond. Eigenlijk is het enige waar je op moet letten dat de wortels nooit uitdrogen. New Guinea-Vlijtig Liesjes zijn er met witte, roze, rode, violette, oranje en zelfs tweekleurige en gevulde bloemen. Sommige hebben bont blad.

Overal toepasbaar
Je kunt deze Vlijtig Liesjes in de border planten (ook heel mooi tussen vaste planten), in perken, in potten en in bloem- en plantenbakken. Ze doen het ook heel goed in een hanging basket. Je kunt ze zelfs als kamerplant gebruiken. Zo kun je de bloeiperiode zelfs nog verlengen, want als je de vorst weet te vermijden (door ze binnen te zetten) bloeien ze vrolijk door. Tegen lage temperaturen kunnen ze niet. Een beetje vorst en de met water gevulde stengels, bladeren en bloemen bevriezen onmiddellijk. Deze tropische planten weten echt niet hoe ze (met suikers in hun cellen) antivries moeten aanmaken. Vlijtig Liesjes zijn overigens directe familie van de balsemienen en reuzenbalsemienen die hier wel kunnen overleven. Maar die doen dat via het wel winterharde zaad dat ze rijkelijk uitstrooien).

Ze zijn er in tientallen verschillende series
Er is inmiddels zo veel met Vlijtig Liesjes geëxperimenteerd dat er tientallen series met heel speciale plant- en bloemvormen van bestaan. Ieder jaar komen er nieuwe bij. GroenRijk  biedt nu een uitgelezen assortiment uit dit grote internationale aanbod. Met veel verschillende bloemkleuren. Het gaat om planten die compact groeien (20-60 cm; de oude rassen hadden de neiging om nogal slierterig te worden). Ze bloeien enorm rijk en lang. We zullen je niet vervelen met al hun verschillende namen, ook Vlijtig Liesjes kies je vooral op kleur en uiterlijk. Bedenk hoe je met een paar fleurige New Guinea-Vlijtig Liesjes in een aardige kleur elk hoekje in je tuin, op je terras of op je balkon heel aantrekkelijk kunt maken.

Verzorging
Die is kinderlijk eenvoudig. Een beetje schaduw is prima. Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Geef bij planten in potten en bakken eens per veertien dagen wat plantenvoeding in het gietwater.

TIP
Haal uitgebloeide bloemen en lelijk geworden blad regelmatig weg. Dat houdt een New Guinea-Vlijtig Liesje jong en uiterst bloeiwillig.

In kort bestek
New Guinea-Vlijtig Liesjes (Impatiens hawkeri) zijn van oorsprong tropische planten die van mei tot de vorst invalt, allerlei plekken in de tuin opfleuren met een eindeloos lijkende stroom bloemen. Het enige dat ze absoluut nodig hebben is voldoende water. Volle grond of potgrond in pot of bak maakt ze niets uit. Van regenachtig weer trekken ze zich niets aan. Het aantal verschillende bloemkleuren is groot. Zelfs als kamerplant doen ze het fantastisch.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...