Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwouden van westelijk Afrika voor. De enorme plant groeit vaak als epifyt op andere bomen, die hij met lange luchtwortels helemaal kan verstikken. Bij jou thuis is de gekweekte soort gelijk een enorme blikvanger die zelfs tot het plafond kan doorgroeien. Tenzij je hem in toom houdt.

 

Glossy blad

Vooral de grote, groene leerachtige bladeren, die tot wel 50 cm lang kunnen worden, maken de Ficus lyrata zo’n opvallende plant. De wat verzonken, lichte nerven vormen een mooi contrast met het glanzende bladoppervlak. In het wild groeien er ook nog vijgen aan de takken van grotere bomen en draagt de Ficus lyrata onopvallende kleine bloemen, maar dat komt bijna niet voor onder woonkameromstandigheden. De plant houdt van een warm, tochtvrij plekje waar hij lekker wat indirect zonlicht kan opslurpen. 

 

Verwennerij

De Ficus lyrata houdt er van om af en toe verwend te worden. Houd je aan deze tips en hij geeft je er veel grote bladeren voor terug:

  • Geef in de zomermaanden regelmatig een beetje water, zodat de grond licht vochtig blijft. In de wintermaanden mag de bovenste laag wat droger aanvoelen.
  • Besproei de plant af en toe in de winter met water, vooral als hij dicht bij de verwarming staat of als je stof van de bladeren wilt halen.
  • Voeg in de lente- en zomerperiode eventueel maandelijks wat extra plantenvoeding bij het gietwater, vooral als de plant gele bladeren heeft.
  • Als je de Ficus lyrata vol, of wat compact, wilt houden, kun je hem in het voorjaar voorzichtig snoeien. Draag wel handschoenen, want het wondsap is licht giftig en kan huidirritatie veroorzaken.

 

Boom, breed of strak omhoog

Ficus lyrata wordt op verschillende manieren gekweekt. Zo kun je kiezen voor een volle plant met veel vertakkingen, een strak recht omhoog groeiende plant vol bladeren of voor een vioolbladplant op stam, waardoor deze Ficussoort er echt als een boom uitziet. Welke past het beste bij jouw interieur?

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

€ 25,- korting op alle regentonnen!

Ook dit jaar hebben wij weer een regentonactie in samenwerking met Gemeente Nieuwegein!
...

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...