Woonplant van de maand juni: Cactus

Woonplant van de maand juni: Cactus

Cactus: sterke jongen garandeert jarenlange trouw

Altijd al een stoere levensgezel gezocht die tegen een stootje kan? Die z’n mannetje staat? Een rots in de branding, ongeacht de omstandigheden? De Woonplant van de maand juni biedt het je gegarandeerd. De Cactus oogt misschien wat moeilijk benaderbaar, maar is het ijs gebroken, dan staat hij onvoorwaardelijk voor je klaar.

De Cactus is een echte overlevingskunstenaar. Het zijn zogenaamde succulenten: planten die de eigenschap beheersen om grote hoeveelheden water op te nemen in hun plantenlichaam en wortels en die daar ook op te slaan. Op deze manier kunnen ze extreem lange perioden zonder water doorstaan. Ook de doornen hebben wat dat betreft een functie: ze kunnen dauw absorberen en zo zorgen voor extra vocht.

Sterke jongen
De meeste Cactussen komen oorspronkelijk uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Ze komen daar voor in woestijnen en steppen, maar ook op hooggelegen berghellingen, in oerwouden en zelfs tropische regenwouden. Hij is hoe dan ook een meester in het zich aanpassen aan de levensomstandigheden waarmee hij wordt geconfronteerd. De temperatuurverschillen in sommige gebieden waar hij voorkomt, kunnen wel oplopen tot 50 graden (dag-nacht) en zelfs 100 graden (zomer-winter). Sterke jongen die daar tegen kan. De Cactus kan het.

Jarenlange trouw
De Cactus staat dus als geen ander zijn mannetje. En met alle liefde van de wereld is hij ook jouw steun en toeverlaat. Het enige dat hij in ruil daarvoor vraagt, is dat je hem met beleid water geeft. In de zogenaamde rustperiode (november-maart) helemaal geen, of zeer weinig water. Vanaf maart benevelen met een plantenspuit en in de zomerperiode of wanneer er bloemknoppen verschijnen, langzaam wat meer water geven. Bij twijfel geldt: geen water geven. Anders dreigt namelijk rottingsgevaar van de wortels, en daar is de Cactus zeer gevoelig voor. Jarenlange trouw zal je beloning zijn.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder geventileerd wordt. Hoe meer...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zomerheide genoemd, naar de pe...

Lees meer...