Druiven

Druiven

Druiven doen het zelfs in de kleinste tuin, want het zijn echte klimplanten die maar heel weinig grondoppervlak in beslag nemen. Het enige waar ze om vragen is een zonnige plek. Met deze tips én een muur op het zuiden, kunt u meteen aan de slag.

Planten
In ons klimaat is een kas de ideale leefomgeving voor een druif. Maar een zonnige muur, pergola of schutting is een goed alternatief.
Bevestig, voor het planten, stevig draad of een solide latwerk tegen de muur, want een druivenplant vol trossen is zwaar. Bij uw tuincentrum vindt u diverse mogelijkheden om uw snelgroeiende druif steun te geven.
Druiven groeien zowel in zandgrond als in klei, zolang de bodem maar niet te nat of te hard is. Spit de grond goed om en meng er een flinke hoeveelheid compost door. Zorg dat de kluit goed nat is wanneer u hem in het plantgat laat zakken en druk de grond eromheen stevig aan.
Wacht nog een paar weken met opbinden, totdat de grond helemaal is ingezakt.

Bemesten
Druiven houden van een kalk- en humusrijke grond. Geef als voeding in het vroege voorjaar een flinke portie gedroogde koemest (2 liter per m2). In het vruchtseizoen kunt u bijmesten met een speciale kunstmest. Uw tuinadviseur zal u hier graag over informeren.

Snoeien
Snoeien is bij druiven erg belangrijk. Niet alleen voor de vorm, maar ook voor de groeisnelheid, de opbrengst en de gezondheid van de plant.
De beste tijd om te snoeien is tussen kerst en nieuwjaar. Snoei de zijtakken die vruchten hebben gedragen terug tot op twee ogen (dit zijn de verdikkingen die u op de takken ziet). Door sommige scheuten te laten zitten en in een bepaalde vorm te leiden, bepaalt u de vorm van de plant.
Bij een pergola gaat het vooral om de takken bovenop de dwarsliggers, terwijl een druif tegen een muur zich ook in de breedte moet ontwikkelen. Haal in de zomer het blad voor de trossen weg; hoe meer zon de druiven krijgen, des te lekkerder de smaak.

Krenten
Wilt u mooie trossen, met dikke druiven, dan kunt u ze het beste in juli krenten. Met een fijn schaartje knipt u de kleinste vruchten af, waardoor de resterende druiven zich beter kunnen ontwikkelen.

Soorten
Om alle risico’s te vermijden, kunt u in de tuin het beste een speciale, winterharde druivensoort planten. Sterke rassen, die het in ons land goed doen, zijn onder andere de blauwe ‘Boskoop Glory’ en ‘Rembrandt’ en de witte 'Vroege van der Laan’.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over druiven wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.