Beaucarnea: een stoere plant zonder opsmuk

Deze plant is echt een taaie kameraad, een stoere kracht. Stug en volhardend groeit de plant langzaam, maar onverstoorbaar door. Deze sterke en krachtige plant wordt vaak gegeven als cadeau aan beginnende studenten, of wanneer een nieuw huis wordt betrokken.  Deze plant staat dan ook symbool voor onverstoorbare kracht en kan tegen een stootje.

Olifantspoot
De plant kent twee wetenschappelijke namen: Nolina voor de jonge exemplaren, Beaucarnea voor de volwassen plant. De Nederlandse benaming is Olifantspoot: de plant dankt deze aan haar brede wortelknol, waarin de stam van de plant onderaan eindigt. Die heeft wel wat weg van de poot van een olifant. Zo groot wordt de plant in de woning niet. In het zuiden van de Verenigde Staten en Zuid-Amerika echter, waar de Beaucarnea haar oorsprong vindt, groeit ze makkelijk uit tot een boom van wel acht meter hoog.

Steun en toeverlaat
Deze stoere kracht dankt haar faam van volhardendheid ook aan de weinige eisen die ze aan u stelt. Een lichte standplaats en weinig water zijn genoeg om een jarenlange steun en toeverlaat te garanderen. Toch heeft ze wel voorkeur voor een plek met veel zon. De temperatuur kan variëren tussen 5 en 35 graden Celsius. De Beaucarnea kan water opslaan in de stronk en stam, waardoor droge(re) periodes geen enkel probleem zijn. Op deze manier kan ze een periode van maanden zonder water overleven. Maar liever heeft ze toch af en toe wat water, en bijbehorende aandacht. Ze zal u belonen met ware trouw.   

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over de Beaucarnea wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.